Je huis voordelig slopen

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 28% goedkoper
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Huis slopen

Wil je je huis slopen of een gedeelte van een woning laten afbreken? Bijvoorbeeld omdat je nieuwe plannen hebt met de grond, of omdat je je bestaande woning gedeeltelijk wilt verbouwen? Houd dan rekening met een grootschalig project dat niet geheel zonder risico’s is. Met onjuiste voorbereiding kan er bij een huis slopen een hoop misgaan.
Dit project uitbesteden aan een ervaren sloopbedrijf is dan ook een verstandig idee. Zij hebben kennis van de verschillende sloopgereedschappen en weten hoe ze de werkzaamheden veilig kunnen aanpakken. Via Offra vind je snel en eenvoudig sloopbedrijven in jouw regio. Vul je opdracht in en wij koppelen je aan de beste partij voor je sloopproject.

Ontdek op deze pagina meer over een huis slopen, wat hierbij komt kijken, wat de gemiddelde kosten zijn voor dit project en hoe je je hierop voorbereidt.

kranen slopen een huis in nederland

Wat verstaan we onder een huis slopen?

Onder slopen vallen meerdere werkzaamheden die te maken hebben met het neerhalen van een woning of gebouw. Denk aan het afbreken, demonteren en ontmantelen. Hieronder lees je wat hier precies mee wordt bedoeld:

  • Afbreken: Het verwijderen van grote structuren zoals muren, vloeren, daken en dakconstructies.
  • Demonteren: Het voorzichtig uit elkaar halen van onderdelen in de woning die nog herbruikbaar kunnen zijn.
  • Ontmantelen: Het volledig verwijderen van specifieke installaties en constructies. Denk aan leidingen en elektrische systemen.

Het sloopbedrijf houdt zich niet alleen bezig met de sloop van de draagmuren en plafonds. Ook bijvoorbeeld het verwijderen van de vloer, dakpannen, en andere elementen behoort tot hun takenpakket.

Laat je een huis slopen, dan kun je er ook voor kiezen om een gedeelte van het huis te laten staan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de fundering te laten staan. Of om alleen het gedeelte te laten slopen waar een grote lekkage heeft plaatsgevonden.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Welke onderdelen worden gesloopt bij een huis slopen?

Bij een huis slopen kunnen verschillende onderdelen worden aangepakt. Deze worden vaak in de volgende volgorde gesloopt:

  • Fundering: Het verwijderen van de onderliggende structuur van het huis.
  • Schoorsteen: Het verwijderen van de schoorsteen.
  • Draagmuur: Het verwijderen van dragende muren die de structuur ondersteunen.
  • Tussenmuur: Het verwijderen van niet-dragende tussenmuren.
  • Vloer: Het verwijderen van vloeren, inclusief onderlagen en afwerking.
  • Oude badkamers en sanitair: Het verwijderen van badkamerinstallaties en sanitair.
  • Keuken: Het verwijderen van keukeninrichtingen en apparatuur.

Waarom een huis slopen?

Is er sprake van grote schade of een vervallen of verwaarloosd huis, dan is er vaak ook sprake van instortgevaar. In zo’n situatie is het niet veilig deze nog langer te laten staan.
Ook kan het zo zijn dat je andere plannen hebt met (een gedeelte van) het pand. En daarom het huis of een deel ervan wilt slopen, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwbouw.

In sommige gevallen kan een huis vervuild zijn met schadelijke stoffen. Zoals asbest of lood. Het verwijderen van deze materialen kan moeilijk en kostbaar zijn, waardoor slopen de meest veilige optie is. Zowel voor je eigen gezondheid als voor het milieu.

een huis wordt gesloopt en de draagmuur wordt verwijderd.

Huis slopen kosten in 2024

Laat je je huis slopen door de partners van Offra, dan zullen meerdere factoren de totaalprijs bepalen. Zo bepalen de oppervlakte van het sloopwerk, de omvang van de klus, en de tijd en materialen die gebruikt worden bij de sloop van het pand de totaalprijs.

Machinaal slopen, zoals het huren van een hydraulische kraan of graafmachines, betekent vaak een meerprijs, maar kan ook een snellere sloop opleveren.

Een kleine sloop, zoals enkel een tussenmuur verwijderen of een vloer slopen, is goedkoper dan een volledige woning slopen. Of de fundering blijft staan, bepaalt ook weer de sloopkosten. Het slopen van een fundering kost immers nog veel meer tijd en inspanning, waardoor ook de kosten omhoog gaan.

Gemiddelde kosten en prijsvoorbeelden per soort sloop in 2024

Wat de totaalprijs wordt voor je sloopproject, hangt ook af van de vraag of je de muren en de fundering laat staan, of het hele gebouw wil neerhalen. Hieronder zie je een aantal prijsvoorbeelden:

  • Lichte sloop: Een lichte sloop kost ongeveer 10 euro per m². Voor een huis van 100 m² bedraagt de totale kost dan 1000 euro.
  • Een huis compleet slopen
    Het volledig kaal maken van een woning, inclusief fundering, kost gemiddeld 50 euro per m². Voor een woning van 100 m² ben je dan 5000 euro kwijt. Als de fundering mag blijven staan, bedragen de sloopkosten 35 euro per m². Deze fundering kan dan eventueel hergebruikt worden voor de nieuwe woning, als deze nog in goede conditie is. Voor een woning van 100 m² kost dit dan 3500 euro.
  • Huis slopen tot aan de muren
    Wanneer je de binnen- en buitenmuren laat staan, zijn de kosten ongeveer 20 euro per m². Dit betekent dat een sloop van een huis van 100 m² je gemiddeld 2000 euro kost.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Tips met het vinden van de beste electricien

  • ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
  • Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
  • Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
  • Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
    Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Wat moet je weten voordat je een huis laat slopen?

Voordat je een huis laat slopen, is het belangrijk om je goed op de werkzaamheden voor te bereiden. Hieronder hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op een rij gezet:

Huis slopen en opnieuw bouwen of renoveren

Een belangrijke vraag om vooraf goed over na te denken is: ga je je huis slopen en opnieuw bouwen of toch een grootschalige renovatie doen? Je verwacht het misschien niet, maar soms kan slopen en opnieuw bouwen voordeliger zijn dan renoveren. Voordelen van slopen en opnieuw bouwen zijn:

  • Het nieuwe huis is vaak meer waard dan een verbouwd huis. Dit maakt het een toekomstbestendige investering.
  • Nieuw bouwen biedt mogelijkheden voor energiezuinige oplossingen en aanpassingen om energie te besparen.
  • Een nieuw begin, waardoor je je huis volledig naar eigen smaak kunt indelen en aanpassen.

Fundering laten staan of niet?

Besluit je om een huis te slopen en opnieuw te bouwen? Dan is het ook verstandig goed na te denken of je de fundering wilt laten afbreken of niet. Ook al ga je een nieuw huis bouwen, het kan soms slim zijn om de fundering te laten staan. Dit scheelt je immers zowel sloop- als bouwkosten.

Wat is er nodig voor de sloop?

Voordat de sloop begint, zal het sloopbedrijf een inspectie doen en bepalen welke apparatuur nodig is. Denk aan een hydraulische kraan of een sloopkogel. Deze wordt vaak gebruikt voor het neerhalen van een betonnen wand. Ook wordt er vooraf een risico-inventarisatie gedaan.

Mag je zomaar een huis slopen?

Je mag niet zomaar een huis slopen. Een belangrijke voorwaarde voor het slopen van een huis, is dat je een sloopmelding maakt en een vergunning aanvraagt.

Je hebt voor een huis slopen verplicht een sloopvergunning nodig. Slopen zonder bouwverordening is volgens de Woningwet verboden. Deze vergunning moet je minimaal 4 weken van tevoren aanvragen, omdat de zaak beoordeeld moet worden.

Of je de sloop moet melden bij het omgevingsloket, hangt af van de hoeveelheid sloopafval. Aangezien er bij het slopen van een volledig huis waarschijnlijk meer dan 10 m³ afval vrijkomt, is de kans groot dat je dit moet melden.

Je kunt het sloopbedrijf vragen om de vergunningen te regelen en je te adviseren. Zij staan voor je klaar om je te helpen.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Waarom huis slopen uitbesteden

Een houten tuinhuisje slopen is misschien nog wel iets dat je als handige doe-het-zelver zelfstandig kunt oppakken. Maar een huis slopen is toch echt een klus voor de ervaren sloopbedrijven.

Een huis slopen gaat namelijk gepaard met risico’s. Hieronder zie je de grootste risico’s en gevolgen die gepaard kunnen gaan met het slopen van een gebouw of woning:

  • Trillingen: Tijdens de sloop kunnen trillingen ontstaan door het gebruik van zware machines en gereedschappen. Deze trillingen kunnen schade veroorzaken aan naburige gebouwen.
  • Stof: als muren, tegels of andere vloeren worden verwijderd ontstaat er veel stof. Dit kan niet alleen hinderlijk zijn voor de omgeving, de hoeveelheid stof is ook schadelijk voor de gezondheid als het in de lucht blijft hangen. Een sloopbedrijf neemt maatregelen om de hoeveelheid stof te beperken.
  • Geluidsoverlast: Sloopwerkzaamheden kunnen aanzienlijke geluidsoverlast veroorzaken.
  • Inzakken van gebouwen: Tijdens de sloop kan er een risico zijn op instorting van de omliggende gebouwen. Vooral als de draagmuren of fundering niet goed worden ondersteund tijdens de sloop.

Voordelen van een sloopbedrijf inschakelen

Schakel je een professioneel bedrijf in, dan blijven deze risico’s beperkt. Een ervaren sloopbedrijf weet niet alleen hoe ze dit moeten aanpakken. Ze zijn ook uitgerust met de juiste veiligheidskleding en gereedschappen.

Je huis slopen uitbesteden aan een sloopbedrijf via Offra biedt je de volgende voordelen:

  1. Snelle sloop
    Onze ervaren sloopbedrijven kunnen het project efficiënt en daardoor ook snel en gestroomlijnd uitvoeren.
  2. Nette oplevering
    Het sloopbedrijf zorgt ervoor dat de locatie netjes wordt opgeleverd. Ze weten waar het sloopafval naartoe moet en zorgen ervoor dat al het afval op een correcte manier wordt gescheiden.
  3. Veilige sloop
     Met de juiste veiligheidsmaatregelen en apparatuur zorgen onze sloopbedrijven ervoor dat de sloop geheel veilig verloopt.
  4. Prettige samenwerking 
    Niet alleen nemen onze partners de sloopwerkzaamheden uit handen. Je mag ook rekenen op een prettige samenwerking. Je weet hierdoor wat je te wachten staat omdat we alles zorgvuldig met je afstemmen en je op de hoogte houden van de planning.

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Veelgestelde vragen

Een sloopvergunning kost gemiddeld rond de €500. Deze kosten zijn meestal voor de administratieve verwerking. En voor het beoordelen van de aanvraag door de gemeente. De sloopmelding zelf is vaak gratis. In de vergunning staat op papier vastgelegd dat tijdens het huis slopen alle wettelijke vereisten worden nageleefd.

In oudere huizen is de kans redelijk groot dat er asbest aanwezig is. Vaak wordt dit aangetroffen in oude daken of in isolatiemateriaal. Wordt er asbest gevonden, dan kan dit de sloopkosten verhogen. Dit omdat het veilig verwijderen en afvoeren ervan extra kosten met zich meebrengt. Het is belangrijk dat je dit door een professioneel asbestverwijderingsbedrijf laat doen.

De tijdsduur van de sloopwerkzaamheden is vooral afhankelijk van de grootte van je huis, en wat voor materiaal de woning is gemaakt. Over het algemeen moet je bij een huis van 1 of 2 verdiepingen rekening houden met 2 tot 4 weken. Bij beton kan de sloop langer duren dan bijvoorbeeld het slopen van houten gebouwen. Omdat betonnen wanden minder makkelijk af te breken zijn.

Eigenlijk zelden! Maar we houden altijd rekening met onverwachte situaties. Onze ervaren slopers weten precies hoe ze moeten omgaan met lastige of onverwachte problemen. Veiligheid staat altijd op één, dus je huis slopen wordt in goede banen geleid, zonder verrassingen.

Ja, zeker een goed idee! We houden het netjes, maar slopen gaat niet zonder wat geluid en trillingen. Een vriendelijke heads-up naar je buren voorkomt verrassingen en zorgt voor begrip.

Inhoudsopgave
Ontvang de beste offerte in 5 minuten
Ontvang de beste offerte in 5 minuten