Regel nu je traditionele dakkapel

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 40% goedkopers
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Traditioneel dakkapel

Als we het over dakkapellen hebben, maken we onderscheid tussen een traditionele dakkapel en een prefab dakkapel. Traditioneel saai? Integendeel! Je ontwerpt deze helemaal zoals je zelf wilt. Ideaal als je je niet wilt beperken tot de standaardmodellen. Wil je bijvoorbeeld een dakkapel met geen standaardmaat, boeidelen van Keralit en zijwangen van zink? Laat dan je dakkapel op maat bouwen en geniet van een uitbouw volledig aangepast op je eigen wensen. Dit verrijkt je bovenverdieping van binnen met meer licht en ruimte, en van de buitenkant maak je een echte originele blikvanger!

Wat bedoelen we precies met een traditionele dakkapel, en wat moet je weten over de opties, kosten en voordelen? We helpen je graag op weg door alles over de traditionele variant op een rij te zetten!

Kunststof dakkapel kopen

Wat is een dakkapel precies?

Een dakkapel is een uitbouw van een schuin dak, die zorgt voor extra ruimte en licht in de bovenste verdieping van een huis. Het bestaat meestal uit een verticale raamopening, een horizontale daklijn, en zijwangen. Dakkapellen zijn ideaal voor het vergroten van de bruikbare ruimte in kamers onder het dak en kunnen een aanzienlijke verbetering bieden aan een woning.

Wat is een traditionele dakkapel?

Met een traditionele dakkapel bedoelen we een dakkapel op maat die ter plekke wordt gebouwd op je dak. In tegenstelling tot de prefab dakkapel heb je bij deze uitbouw op je schuine dak alle keuzevrijheid qua ontwerp, kleur en afmetingen. Zo kun je de uitbouw helemaal zelf kiezen hoe hij eruit komt te zien. Traditionele dakkapellen worden stap voor stap op het dak geplaatst. Dit duurt doorgaans wat langer dan prefab. Maar het resultaat is wel helemaal afgestemd op je wensen!

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Wanneer kiezen voor een traditionele dakkapel?

Je staat voor de keuze tussen een prefab of traditionele dakkapel. Wat kies je?
We kunnen natuurlijk niet voor je kiezen, maar je wel alvast een beetje op weg helpen. In welke situaties is een dakkapel op maat een goede keuze?

  • Als je graag zelf de ontwerper bent van je eigen dakkapel
    Ben je kieskeurig en wil je een 100 procent originele dakkapel? Bijvoorbeeld met speciale afmetingen, unieke kleuren of een combinatie van verschillende materialen, dan is een traditionele dakkapel voor jou waarschijnlijk een betere keuze dan prefab. Je bent in dit geval niet beperkt tot de standaardmodellen.
  • Als je geen ruimte hebt om een voorgefabriceerde dakkapel op je schuine dak te laten plaatsen
    Soms zijn er ook gewoon praktische overwegingen. Een dakkapel ter plaatse bouwen kan soms de enige keuze zijn omdat je te maken hebt met de hellingsgraad van je dak. Of soms kom je erachter dat de ontheffing voor de hijskraan nogal duur uitpakt, of dat er überhaupt geen ruimte is voor een hijskraan. Traditionele dakkapellen kunnen op ieder dak worden geplaatst.
  • Wanneer je dak een hellingsgraad heeft van minder dan vijfentwintig graden. Een prefab dakkapel is bij een hellingsgraad onder de vijfentwintig graden niet mogelijk. Waardoor een traditionele dakkapel als je hellingsgraad lager ligt dan die 25 graden de enige optie is.
  • Als je geen rekening hoeft te houden met een beperkt budget
    Ook je budget speelt een rol in de keuze tussen maatwerk en prefab. Het prijskaartje voor maatwerk is wat hoger, maar je krijgt daar wel een prachtige dakkapel voor terug die echt past bij jouw wensen. Heb je die financiële bestedingsruimte, dan is het de prijs zeker waard!
  • Als je speciale bouwkundige eisen hebt. Soms zijn er specifieke bouwkundige eisen of beperkingen, zoals de draagkracht van het dak, die om een maatwerkoplossing vragen. Een traditionele dakkapel kan dan precies aangepast worden aan deze eisen, wat bij een prefab variant niet mogelijk is.

 

Door te kiezen voor een traditionele dakkapel, investeer je in een duurzame, unieke en volledig op maat gemaakte oplossing.

Tips met het vinden van de beste electricien

  • ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
  • Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
  • Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
  • Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
    Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Voor welke keuzes sta je als je je dakkapel zelf gaat ontwerpen?

Traditioneel: het woord doet in eerste instantie misschien denken aan klassiek, maar dat wil niet zeggen dat je dakkapel er traditioneel of standaard uit hoeft te zien! Je gaat deze zelf ontwerpen zoals je het graag wenst. Dit kunnen ook moderne opties zijn.

Een traditionele dakkapel biedt eigen keuzevrijheid, maar ook misschien keuzestress. Kies je voor onderhoudsarm kunststof of toch de charme van echt hout? Wij helpen je graag op weg door de opties op een rij te zetten, inclusief voor- en nadelen om te overwegen.

Kunststof dakkapel

De ramen voor je dakkapel

Voor de ramen heb je de keuze uit verschillende glassoorten. In principe zijn dakkapellen tegenwoordig standaard van isolatieglas voorzien. Denk ook vast na over wat voor soort raam je zou willen. Denk aan kiepramen, draai-kiepramen, of vaste ramen.

Hieronder sommen we de opties qua beglazing voor je op:

  • HR++-glas: Vaak de beste keuze voor goede isolatie.
  • Triple glas: Nog betere isolatie dan HR++.
  • Zonwerend glas: Helpt om oververhitting te voorkomen.
  • Veiligheidsglas: Voor extra bescherming.
  • Brandwerend glas: Verhoogt de veiligheid bij brand.

 

En als je dan toch nadenkt over de ramen, denk ook vast na over de zonwering! Ga je voor ingebouwde zonwering (zoals combiglas, waarbij de zonwering tussen de glaslagen zit), of kies je voor screens aan de buitenkant van je raam, jaloezieën, rolluiken, of andere opties? Deze keuzes kun je alvast meenemen in het ontwerp.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Kosten dakkapel op maat

Aan maatwerk hangt een hoger prijskaartje. Elke dakkapel wordt speciaal voor jouw huis ontworpen en ter plekke gebouwd. Dit kost nu eenmaal vakmanschap en meer tijd. Dit betekent ook hogere arbeidskosten en vaak duurdere materialen dan bij prefab dakkapellen. Je hebt de vrijheid om alles precies naar wens aan te passen, maar dat komt met een prijskaartje. In tegenstelling tot prefab dakkapellen, die snel en eenvoudig worden geïnstalleerd, biedt een traditionele dakkapel die persoonlijke touch!

De kosten voor een maatwerk dakkapel kunnen sterk verschillen. De investeringskosten zijn vooral afhankelijk van het materiaal en extra opties.

Gemiddeld liggen de prijzen als volgt:

  • Kunststof traditionele dakkapel: vanaf ongeveer €6.200.
  • Houten traditionele dakkapel: vanaf ongeveer €6.500.

 

Deze prijzen worden bepaald afhankelijk van de grootte, het ontwerp en eventuele extra aanpassingen of afwerkingen. Vraag altijd een vergelijkende offerte op.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Tips voor onderhoud van je dakkapel

  1. Schakel een vakkundige glazenwasser of dakdekker in voor jaarlijks onderhoud
    Zorg dat de ramen en kozijnen van je dakkapel schoon blijven. Een professionele glazenwasser kan de buitenkant van je dakkapel en de ramen en kozijnen bijvoorbeeld eens in het jaar grondig reinigen. Regelmatig je kunststof dakkapel reinigen zorgt ervoor dat vuil en aanslag geen kans krijgen om zich op te hopen.
  2. Laat de dakbedekking van de dakkapel controleren
    Laat een vakkundige dakdekker regelmatig de dakbedekking en de aansluitingen van je kunststof dakkapel controleren. Zo voorkom je problemen in de toekomst zoals lekkages en andere soorten van waterschade.

Veelgestelde vragen

Onderdelen van je dakkapel

Nee, een traditionele dakkapel hoeft tegenwoordig zeker niet meer standaard van hout te zijn. Hoewel dakkapellen van oudsher vaak standaard van hout werden gemaakt, verwijst de term “traditioneel” tegenwoordig naar dakkapellen op maat die ter plaatse worden gebouwd. Voor een traditionele dakkapel kun je verschillende materialen kiezen zoals hout, kunststof of polyester. Het belangrijkste kenmerk van een dakkapel op maat/traditionele dakkapel, is dat je zelf de keuze hebt voor je ontwerp.

Ik weet niet zeker voor welk type dakkapel mijn dak geschikt is. Kan ik dit laten testen?

Jazeker, je dak laten testen is zelfs een belangrijke stap voordat je een beslissing maakt. Een professional kan beoordelen of de toegankelijkheid, de hellingshoek van je dak en de omstandigheden van je huidige dak geschikt zijn voor de installatie van een prefab of traditionele dakkapel.

Kan ik zelf een dakkapel op maat bouwen?

Ja, je kunt zelf een dakkapel op maat bouwen als je veel ervaring hebt met klussen. Onthoud wel: dit is een behoorlijk uitdagend project dat veel kennis en vaardigheid vereist. Als je twijfelt of je dit aankan, kun je ook overwegen om alleen de afwerking van de binnenkant en de buitenbekleding zelf te doen. Terwijl je de hoofdbouw door professionals laat uitvoeren. Prefab dakkapellen zijn vaak eenvoudiger voor doe-het-zelvers dan traditionele dakkapellen. Dit omdat ze al kant-en-klaar zijn en eenvoudig met behulp van een stappenplan met instructies op je dak geplaatst kunnen worden.

Wanneer kan je vergunningsvrij aanbouwen?

In sommige gevallen kun je een traditionele dakkapel vergunningsvrij plaatsen, als je aan de voorwaarden voldoet. De hoogte van de dakkapel mag bijvoorbeeld maximaal 1,75 meter zijn, gemeten vanaf de voet. De onderkant moet tussen de 0,5 en 1 meter boven de dakvoet zitten. De bovenkant moet meer dan 0,5 meter onder de daknok blijven. Vergunningsvrij bouwen geldt meestal alleen voor de achterkant en zijkant van je huis, voor de voorkant zijn er vaak strengere regels. 

Als je dakkapel niet aan deze voorwaarden voldoet of je wilt hem aan de voorkant of laten plaatsen, dan heb je waarschijnlijk een vergunning nodig. Vraag dit vooraf na bij je gemeente.

Hoe bespaar je op dakkapel kosten?

Een slimme manier om te besparen is door een grotere dakkapel te laten plaatsen die je deelt met je buren. Vooral als je twee woningen onder één kap hebt. Vaak krijg je hier kwantumkorting op. Je kunt er dan gewoon een tussenwand in laten plaatsen.
Een andere bespaartip is om offertes te vergelijken via het platform van Offra. Dit helpt je om verschillende prijsopties te zien en de beste deal te vinden voor jouw dakkapelproject.

Inhoudsopgave
Ontvang de beste offerte in 5 minuten
Ontvang de beste offerte in 5 minuten