Traditionele aanbouw
Traditionele aanbouw laten plaatsen
Wanneer je een traditioneel gebouwde aanbouw aan je woning wilt maken, dan ben je hier op de juiste plek. Een aanbouw op maat is heel wat anders, dan een prefab aanbouw. Een traditioneel gebouwde aanbouw hoeft niet meer te kosten, maar je krijgt er wel meer voor terug.
De kosten hangen natuurlijk helemaal van jouw wensen af. De grootte, specifieke wensen, afwerking, hoeveelheid glas, plat of schuin dak, enzovoorts. Het zijn allemaal factoren die meetellen aan het prijskaartje dat er uiteindelijk aan komt te hangen.

Waarom kiezen voor een traditionele uitbouw?
Als we kijken naar een prefab aanbouw of maatwerk aanbouw, dan zijn er meerdere redenen te bedenken om voor een traditioneel gebouwde uitbouw te gaan. Bij een tradionele uitbouw heb je als klant veel vrijheid. Ook voor de bouwer is het erg prettig als er in het werk nog voldoende mogelijkheden om kwalitatief hoogwaardig te bouwen.
Minder compromissen nodig
Bij een traditioneel gebouwde aanbouw hoeft je weinig compromissen te doen. Bij een prefab aanbouw bespaar je misschien tijd, maar krijg je het nooit, precies zoals je het gewild had. Als je kiest voor een maatwerk aanbouw, hoeft je bijna geen compromissen te doen.
Flexibiliteit in ontwerp
Smaken verschillen en zo ook bij de stijl van een aanbouw. Bij een traditionele aanbouw heb je veel meer flexibiliteit en inspraak op het ontwerp. Met een aanbouw configurator kan je alles zelf samenstellen. Natuurlijk moet het wel maakbaar zijn, maar je kunt veel dingen zelf bepalen, zoals jij dat mooi vindt. Een architect of een aannemer kan samen met jou kijken naar de voorschriften vanuit de gemeente.
Perfecte afstemming
Vooral bij wat oudere woningen willen mensen de identiteit van de woning waarborgen. Met een traditionele aanbouw kun je de plannen helemaal afstemmen op de woning. Je laat dezelfde stijlen terugkomen, zodat de aanbouw helemaal opgaat in de bestaande woning.
Wat kost een traditionele aanbouw?
Wat een traditioneel gebouwde aanbouw precies kost wordt door meerdere factoren bepaald. Hoe groter de aanbouw moet worden, hoe meer het gaat kosten. Het kost dan immers meer materiaal en meer arbeidsuren. Maar in verhouding (per m²) kost de aanbouw vaak weer minder.
Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die meebepalen aan de prijs. De afwerking bijvoorbeeld. Een moderne afwerking is over het algemeen duurder dan een klassieke afwerking. Ook het aantal deuren en ramen bepaalt of de aanbouw duurder wordt.
Richtprijzen voor aanbouw
Uiteraard is het wel mogelijk om richtprijzen te bepalen. Als we alle gemiddelde prijzen bij elkaar leggen, dan komt er vanzelf een getal uit rollen. Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde richtprijzen in Nederland.
Deze prijzen zijn inclusief btw en plaatsing. Het is een totaalprijs voor je aanbouw.
Wanneer heb ik een vergunning nodig?
Dit moet je van tevoren goed bekijken. Niet elke aanbouw kan namelijk vergunningsvrij geplaatst worden. Gelukkig zijn de laatste jaren de regels omtrent een aanbouw plaatsen wel versoepelt. In veel gevallen kun je de aanbouw vergunningsvrij plaatsen. Houd wel onderstaande punten in het achterhoofd:
- Maximaal 4 meter in de diepte (vanaf de achtergevel van het hoofdgebouw).
- Aanbouwhoogte is niet hoger dan het niveau van de eerste verdieping.
- Aanbouw moet aan achterzijde of naast de woning geplaatst worden.
- De woning mag geen monument zijn.
Het is belangrijk om te onthouden dat de regels qua aanbouw per gemeente verschillen. Dat houdt in dat niet alle gemeentes bovenstaande punten ook hanteren.
Daarom is het verstandig om altijd iemand bij de gemeente te vragen wat de regels omtrent een uitbouw zijn. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Houd ook altijd rekening met de buren. Plaats de aanbouw op tactische plek, zodat ze niet in bezwaar gaan tegen jouw bouwplannen.

Fundering
Een fundering is de basis van ieder bouwwerk. Een traditioneel gebouwde aanbouw heeft ook een fundering nodig. Afhankelijk van waar je woont, kan het type fundering verschillen. Dit heeft alles te maken met de ondergrond.
Fundering met heipalen
Als je in een omgeving woont waar de ondergrond zacht en los is, dan zal een traditionele fundering niet voldoende zijn. Dan zullen er eerst een aantal heipalen geslagen moeten worden. Laat altijd door een constructeur onderzoeken of er geheid moet worden. Zeker als de woning zelf geheid is moet de aanbouw ook geheid worden om scheuren en problemen te voorkomen.
Heipalen zijn grote ronde, stalen palen die meters diep de grond in gaan. Ze gaan door de zachte bodem aan de oppervlakte tot ze een stevige ondergrond bereiken. Later wordt er een bekisting getimmerd, waarna de fundering op de heipalen gestort wordt. Door middel van betonijzer en trekogen zet men de vloer vast aan de heipalen.
Traditionele fundering
Een traditionele fundering kan geplaatst worden als de ondergrond voldoende stevig is. Het voordeel van een traditionele fundering is dat dit minder werk is, dan een met heipalen.
De fundering wordt uitgegraven en er wordt een bekisting getimmerd. De fundering wordt opgebouwd uit funderingsstroken van gewapend beton met daar overheen de vloer. Ook de vloer wordt voorzien van gewapend beton.
Wel of geen kruipruimte
Dit is iets om ook nog even over naar te denken, vooral als de bestaande woning ook een kruipruimte heeft. Als je een kruipruimte onder de aanbouw maakt, dan heb je veel voordelen.
Je kunt in de kruipruimte dan je installatiewerk kwijt. Denk aan CV-leidingen, waterleidingen of misschien wel riolering. Hetzelfde geldt voor elektrische bekabeling. Dit kun je eenvoudig in de kruipruimte monteren en je kunt er alle kanten mee op.
Vloeropbouw
De vloeropbouw is ook een belangrijk onderdeel van de maatwerk aanbouw. Als de fundering gelegd is en de muren staan, moet er een vloer gestort worden. Dit gebeurt volgens bepaalde voorschriften dit beschreven staan in het BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving), voorheen beter bekend als het Bouwbesluit.
Vloerisolatie
Volgens het BBL moet vloeren altijd voorzien worden van isolatie. Op de ruwe betonvloer wordt eerst folie aangebracht, waarna de isolatie platen erop kunnen. De isolatie is veelal PIR met een dikte van 150 millimeter
Deze isolatie zorgt ervoor dat er straks geen warmte van boven, de grond in kan trekken. In het verleden ging hiermee heel veel warmte verloren, doordat het simpelweg de aarde in trok.
Gewapende beton laag
Boven op de isolatie komt een gewapende betonlaag. Er worden eerst wapeningsnetten aangebracht waarna men de vloer kan storten. Wapening is nodig om de vloer stevig te houden.
Houd er dus wel rekening mee. Als je kiest voor een kruipruimte en je moet door deze vloer boren, om welke reden dan ook. Dat dit allesbehalve vanzelf gaat. Boren in gewapend beton is een hels karwei.
Vloerverwarming
Bovenop deze vloer kan de vloerverwarming gelegd worden. Het is echt aan te raden om vloerverwarming aan te brengen in de vloer van je uitbouw. Dit kun je elektrisch doen, maar je kunt ook een water gedragen systeem aansluiten op de bestaande CV-installatie.
De ervaring leert dat een waterverdragen systeem stukken beter werkt dan elektrische vloerverwarming. De vloerverwarming is de hoofdverwarming in de aanbouw en moet wel voldoende warmte afgeven.
Smeervloer en afwerking
Na het aanbrengen van de vloerverwarming kan de cementdek vloer of de smeer vloer gelegd worden. Hiermee wordt de vloer mooi vlak en glad gemaakt en wordt hij klaargemaakt voor de afwerking.
De afwerking kun je zelf kiezen. Dit kunnen plavuizen zijn, maar ook PVC of laminaat. Bij het gebruik van vloerverwarming is het aan te raden om plavuizen of PVC te kiezen. Absoluut geen vloerbedekking of tapijt. Dan kan de vloerverwarming niet goed werken.
Draagbalk constructie
Bij een traditionele aanbouw heb je alle vrijheid om je draagbalk constructie goed te bevestigen. Dat is een enorm voordeel ten opzichte van een prefab aanbouw. De aanhechting van de aanbouw aan de bestaande woning is namelijk het zwakke punt van de aanbouw.
Als je de muur in de woonkamer volledig weg wilt hebben moet de achtergevel op de eerste verdieping en het dak opgevangen worden. Normaal rust dat natuurlijk op de muur op de begane grond. Om dit op te vangen kan er over de hele breedte van de woning een ijzer balk geplaatst worden, een draagbalk.
Een constructeur berekent of deze balk nodig is en wat de afmetingen en de dikte van deze balk moet zijn. Als er een draagbalk nodig is wordt de aanbouw over het algemeen €4.000 tot €5.000 duurder.

Materiaalsoorten
Qua materialen kun je tegenwoordig alle kanten op. Je kunt voor traditioneel gaan, maar er zijn ook meerdere moderne oplossing. Hierin heeft iedereen zijn eigen smaak, dus hier onder mogelijkheden.
HSB (Hout Skelet Bouw)
HSB, ofwel Hout Skelet Bouw wordt tegenwoordig steeds populairder bij een maatwerk uitbouw. Hierbij wordt de gehele constructie, op de fundering na, van hout gemaakt.
Hier wordt dus ook gebruikt van HSB wanden. Het voordeel is dat het heel makkelijk te bewerken en te plaatsen is. HSB wanden worden ook voorzien van isolatie die aan de huidige maatstaven voldoen. Met HSB kan je heel snel een solide aanbouw plaatsen waarbij je er voor kan kiezen om er een metselsteen om heen te zetten.
Gemetselde aanbouw
Veel mensen kiezen voor een gemetselde aanbouw als ze de identiteit van de woning intact willen laten. Een gemetselde aanbouw gaat helemaal op in de bestaande woning.
Een gemetselde aanbouw wordt op de fundering geplaatst. Hierbij wordt eerst de binnenmuur opgebouwd. Deze wordt vaak gemaakt met kalkzandsteen, met betonblokken of HSB. Al deze opties zijn makkelijk te bewerken en eenvoudig te plaatsen.
Aan de buitenkant van de uitbouw zit het vakwerk. Hier moet de buitenmuur gemetseld worden en dit moet goed en mooi gebeuren. Je moet er immers jaren tegenaan kijken. Hier hebben onze aannemers dan ook de juiste mensen voor.
Ook bij een gemetselde uitbouw wordt alles volgens de laatste maatstaven geïsoleerd. De uitbouw wordt dan waarschijnlijk het beste geïsoleerde stukje van je woning.

Welk type dak is mogelijk?
Bij een tradtionele aanbouw heb je verschillende keuzes als het gaat om het dak. Elk soort dak heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom een duidelijke uitleg van hoe elk dag in zijn werk gaat.
Plat dak
Een plat dak is de eenvoudigste en goedkoopste optie die je hebt. Hier maakt met houten balk vast in de muren van de maatwerk aanbouw. Het is belangrijk dat bij een plat dak de uitbouw goed geïsoleerd wordt.
Het beste kun je het dak van de buitenkant isoleren. Hierdoor zal het balkenwerk van het dak nooit blootgesteld worden aan kou. Ook eventuele koudebruggen kunnen niet ontstaan.
Isoleren is iets dat heel goed moet gebeuren. Als isolatie en dampfolie niet goed aangebracht wordt, dan ontstaat er de kans dat het dauwpunt in de constructie komt te liggen. Dit zorgt ervoor dat er condens kan ontstaan en het houtwerk van de uitbouw letterlijk weg gaat rotten.
Schuin dak
Een schuin dak wordt vaak gedaan als de aanbouw helemaal op moet gaan in de bestaande woning. Vooral oudere woningen hebben vaak een eigen karakter en dat wil men zo houden. Vaak wordt er dan voor een schuin dak gekozen met bij kleurende dakpannen.
Een aanbouw met een schuin dak is veel ingrijpender een aanbouw met een plat dak. Bij een schuin dak moet er een nieuwe kap gebouwd worden. Dit kan een gordingenkap, maar ook een sporenkap zijn.
Bij een schuin dak is het belangrijk dat er goed naar de hemelwaterafvoer gekeken wordt. Vooral bij de kant die tegen de bestaande woning aan komen. Het water moet in de bestaande dakgoot lopen, maar dit moet wel goed op elkaar afgestemd worden om lekkage te voorkomen.
Lichtstraat
Voldoende daglicht in de maatwerk uitbouw is wel een must. Wanneer je voor een plat dak gekozen hebt, dan kun je als extra optie een lichtstraat in het dak laten monteren. Deze zit meestal over de lengte van de aanbouw en in het midden van de aanbouw.
De constructie van een lichtstraat is veelal gemaakt van aluminium of kunststof. De aluminium of kunststof constructie wordt bevestigd in de houten dakconstructie van de uitbouw.
Of je dit wilt, moet je van tevoren goed over nadenken. Een lichtstraat zorgt door al het glas namelijk voor een behoorlijke gewichtstoename. Hier moet de onder constructie van de uitbouw ook op afgestemd worden en nemen de kosten toe.

Verschillende soorten kozijnen
Kozijnen heb je uiteraard ook nodig in je maatwerk uitbouw. Er moet een deur naar buiten komen en je wilt ook ramen in de muren hebben. Vooral als je geen lichtstraat hebt, zijn voldoende ramen wenselijk. Ook hier heb je weer meerdere opties.
Houten kozijnen
Traditioneel werden kozijnen altijd van hout gemaakt. Veel mensen vinden houten kozijnen nog steeds het allermooiste. Ze vinden de natuurlijk looks van het hout mooi en kiezen daarom voor houten kozijnen in een traditionele aanbouw.
Bij houten kozijnen is het uiteraard wel zo, dat ze goed onderhouden moet worden. Ze moeten regelmatig schoongemaakt en geschilderd worden. Vooral kozijnen die veel blootgesteld worden aan hitte (de tuin op het zuiden), hebben veel onderhoud nodig. De verf bladert dan veel sneller af.
Als je kiest voor hardhouten kozijnen, dan heb je de meest duurzame oplossingen. Hardhout is namelijk veel beter bestand tegen weersinvloeden dan bijvoorbeeld een kozijn van een wat zachter hout.
Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen worden steeds populairder. Je kunt ze in allerlei soorten en maten krijgen en in verschillende kleuren. De nieuwe kunststof kozijnen zijn haast niet te onderscheiden van houten kozijnen qua uitstraling.
Het grote voordeel van kunststof is, is dat het onderhoudsvrij is. Het enige dat je af en toe moet doen is alles even goed schoonmaken. Kunststof kozijnen kunnen eenvoudig in de muur bevestigd worden en voorzien worden van goed isolerend glas.
Kunststof heeft wel het nadeel dat het een stuk duurder is dan hout. Staat wel tegenover dat je er geen werk mee hebt. Wel is het zo dat goed onderhouden houten kozijnen net zo lang meegaan als kunststof kozijnen. Gemiddeld ongeveer 40 jaar.
Aluminium kozijnen
De meest kostbare uitvoering zijn aluminium kozijnen. Aluminium is een materiaal dat erg goed bestand is tegen de elementen van de natuur. Aluminium kozijnen zijn de duurste oplossing, maar gaan het langste mee.
Wanneer aluminium kozijnen goed geplaatst worden en tijdig schoongemaakt worden, kunnen ze een mensenleven meegaan. Aluminium vergt geen onderhoud en is ook nog eens erg stevig.
Aluminium kozijnen ogen wel anders. Je kunt zien dat het geen hout is, omdat ze gewoon op een andere manier gemaakt worden. Staat wel tegenover dat je de meest duurzame oplossingen hebt en er decennia lang van kunt genieten zonder er werk mee te hebben.
Vraag een vrijblijvende offerte aan
Iedereen heeft specifieke wensen voor een traditioneel gebouwde aanbouw. Geen situatie is het zelfde. Daardoor zijn de kosten van een aanbouw niet exact te bepalen, zonder dat er iemand mee gekeken heeft. Vraag daarom via onze website een gratis offerte aan bij een aannemer.
Meerdere aannemers berekenen vrijblijvend voor jou wat de aanbouw gaat kosten. Je krijgt meerdere offertes terug met prijzen van een aanbouw. Je hebt meteen duidelijk wat het bouwen van een aanbouw je gaat kosten.
Het beste is, is dat alle offerte vrijblijvend zijn. Je zit nergens aan vast en je kunt je heel goed oriënteren, in wat je nu wilt en wat je er precies aan uit wilt en kunt geven. Je hebt geen enkele verplichting en kunt de beste keuze maken.
Dit is hoe het werkt
Veelgestelde vragen
Hoe groot mag een aanbouw zijn zonder vergunning?
Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de afmetingen en plaatsing van de aanbouw. Landelijk geldt de volgende regel: je mag tot 4 meter uitbouwen mits 50% van de tuin onbebouwd blijft en het geen monumentaal pand is. In veel gevallen mag je vergunningsvrij bouwen als de aanbouw binnen een bepaalde grootte blijft en zich aan de achterkant van de woning bevindt. Voor grotere of afwijkende constructies is een omgevingsvergunning vereist. Controleer altijd het bestemmingsplan en de regels van jouw gemeente.
Hoe lang duurt het bouwen van een traditioneel aangebouwde uitbouw?
De bouwtijd van een traditioneel gebouwde aanbouw varieert, maar gemiddeld duurt het 2 tot 3 weken. Dit hangt af van factoren zoals de fundering, de grootte van de aanbouw en de complexiteit van de constructie. Ook weersomstandigheden en vergunningsprocedures kunnen de planning beïnvloeden.
Wat zijn de voordelen van een traditioneel gebouwde aanbouw?
Een traditioneel gebouwde aanbouw biedt tal van voordelen, zoals duurzaamheid, een betere isolatiewaarde en een solide constructie die goed aansluit bij de bestaande woning. Bovendien zijn de materialen, zoals baksteen en beton, vaak beter bestand tegen weersinvloeden en hebben ze een langere levensduur dan prefab-opties.