Regel nu je electricien

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 28% goedkoper
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Extra licht en ruimte met een erker 

Een erker is de ideale aanvulling op je woning. Het geeft je huis aan de buitenkant een prachtig uniek karakter en zorgt voor extra leefruimte en meer daglicht. En dat is natuurlijk altijd welkom!
De extra raampartijen maken van de kamer die aan de erker grenst een lichte, open plek. Daarnaast wordt je woonoppervlak uitgebreid met een paar vierkante meters. Hierdoor ontstaat er extra ruimte waar je bijvoorbeeld een fijne zithoek of leeshoek van kunt maken.

Overweeg je je huis uit te breiden met een erker? Dan ben je hier op de juiste plek. Op deze pagina bieden we namelijk uitgebreide informatie over alles wat je moet weten over het plaatsen van een erker. Van het begin tot het eind van het proces, inclusief de opties, prijzen, hoe het zit met vergunningen en tips voor de afwerking.

Wat is een erker precies?

Een erker is een kleine uitbouw die meestal buiten de voor- of achtergevel van je huis uitsteekt. Van de buitenkant springt de erker meteen in het oog als een decoratief en karakteristiek element. Het is niet alleen een charmante woninguitbreiding die van de buitenkant sfeervol oogt. Binnen zorgt het voor extra woonoppervlak en meer lichtinval in de aangrenzende ruimte. Met raampartijen aan meestal drie zijden, zorgt een erker voor een overvloed aan daglicht in huis.

Meestal heeft een erker een (half)ronde, veelhoekige of rechthoekige vorm of een zogenaamde ‘trapeziumvorm.’
Hoewel een erker vaak aan de voorkant van het huis wordt geplaatst, kun je ‘m ook aan de zij- of achterkant van je huis plaatsen. De uitbouw staat in directe, open verbinding met de aangrenzende ruimte. Vaak gaat dit om de woonkamer of keuken.

erker aanbouwen
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Voordelen van een erker

Als je nog niet helemaal overtuigt bent van de keuze voor een erker zetten wij hier de voordelen nog even op een rij:

  • Meer woonoppervlak
    De extra vierkante meters geven je de mogelijkheid om een riante zithoek of werkplek in te richten. Je woonkamer of keuken oogt hierdoor ruimer.
  • Decoratief element
    Van buitenaf is een erker een decoratief element dat karakter en sfeer geeft aan je huis.
  • Meer licht
    De vele raampartijen zorgen voor meer daglicht in huis, wat een open en lichte sfeer creëert. Dit is niet alleen prettig voor je wooncomfort, maar ook goed voor je dag- en nachtritme en het houdt je productief overdag.
  • Breder uitzicht
    Deze uitbouw biedt een breder uitzicht op de tuin of omgeving. Je kunt vanuit je huis genieten van vogels en de natuur.
  • Je huis wordt meer waard
    Een erker verhoogt de waarde van je huis en is een echte eyecatcher voor potentiële kopers. Veel mensen raken overtuigd van de aankoop zodra ze de erker zien.

Wat is nu precies het verschil tussen een erker en een serre?

Erkers en serres worden nog weleens door elkaar gehaald, maar er is een duidelijk verschil. Een erker is een kleine uitbouw die direct in open verbinding staat met de rest van de kamer, zoals je woonkamer of keuken. Het voelt alsof de kamer gewoon doorgaat, met extra ruimte en veel licht.

Een serre daarentegen is meestal een grotere aanbouw die met een schuifdeur of een andere tussendeur van het huis gescheiden is. Dit betekent dat je de serre als een aparte ruimte kunt gebruiken. Je kunt de schuifdeur dichtdoen en de serre ook apart verwarmen.

Kort gezegd, een erker is een directe uitbreiding van je bestaande kamer, en een serre is een aparte ruimte is die je kunt afsluiten.

Soorten erkers

Je hebt erkers in vele soorten, maten en materialen. Wat ze in elk geval gemeen hebben, is dat ze allemaal zorgen voor extra woonruimte, meer lichtinval en een karakteristieke uitstraling aan je woning. Welke keuzes je maakt, hangt natuurlijk grotendeels af van jouw eigen voorkeuren. Hieronder zie je de belangrijkste keuzes om vooraf af te wegen:

Prefab erker of erker op maat?

Wil je een erker die snel klaar en relatief betaalbaar is, overweeg dan te kiezen voor een prefab erker. De prefab variant is eigenlijk een kant en klare erker die al in de fabriek is gebouwd. Het voordeel hiervan is dat je niet in het puin zit tijdens de bouw en dat je uitbouw erg snel geïnstalleerd kan worden. We halen een deel van de gevel weg en monteren de prefab erker direct. Prefab erkers zijn er in vele stijlen en ze kunnen vaak al in één dag geplaatst worden. Bovendien is prefabricage duurzamer dan traditionele bouw, omdat er minder tussenstappen zijn voor de transport, en er is minder sprake van verspilling van bouwmaterialen.

Wie houdt van een volledig unieke uitbouw die helemaal naar eigen wens is gebouwd, kiest beter voor een erker op maat. Je kunt dan zelf de vorm, materialen, hoeveelheid raampartijen en andere details bepalen. Dit vergt wel een wat duurdere investering, maar daar staat tegenover dat de erker helemaal past bij jouw wensen en voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld graag een bijzondere vorm of specifieke materialen die perfect aansluiten bij de rest van je huis? Dan is maatwerk de beste keuze.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Wat voor materiaal kies je?

Traditioneel werden erkers in jaren ’30 woningen vaak standaard gebouwd met glas-in-lood gecombineerd met houten kozijnen. Moderne erkers daarentegen hebben vaak een strakkere uitstraling en worden gemaakt met bijvoorbeeld stalen kozijnen en geïsoleerd glas.

Een uitbouw erker kan tegenwoordig worden gemaakt van verschillende materialen. Veelgekozen opties zijn kunststof, hout, aluminium, ijzer, natuursteen of baksteen:

  • Kunststof
    Kunststof erkers zien we tegenwoordig steeds meer in het straatbeeld. Een kunststof erker is onderhoudsarm, duurzaam en goed betaalbaar. Ze zijn vaak beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor ze goed passen bij moderne woningen.
  • Hout
    Houten erkers geven een klassieke uitstraling. Ze kunnen worden geschilderd in elke gewenste kleur en ogen warm, natuurlijk en authentiek. Houten erkers vragen wel om wat meer onderhoud.
  • Aluminium
    Aluminium erkers zijn strak en modern. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en kunnen grote raampartijen uitstekend ondersteunen.
  • IJzer of staal
    Ijzer of staal wordt vaak gebruikt voor industriële en moderne erkers. Het is sterk en kan grote glaspartijen dragen. IJzer staat bekend om een minimalistische en strakke uitstraling.
  • Natuursteen/baksteen
    Voor een robuuste en klassieke uitstraling kan je kiezen voor natuursteen of baksteen. Deze materialen passen goed bij een traditionele bouwstijl en bieden goed isolatie.

Kozijnen voor de erker

Ook voor de kozijnen voor je erker heb je de keuze uit verschillende materialen, zoals hout, kunststof, staal of aluminium. Welk materialen kozijnen je kiest, hangt af van de uitstraling die past bij je huis, en welke materiaaleigenschappen je belangrijk vindt.
Houd je van een natuurlijke sfeer? Kies dan voor hout. Hecht je waarde aan weinig onderhoud en een lange levensduur? Ga dan voor staal of aluminium. Deze materialen zijn zeer sterk, gaan lang mee en zijn vrijwel onderhoudsarm.

Goed om te weten: heb je een voorkeur voor extra isolerend glas, zoals triple glas? Dan moeten de kozijnen van je erker hierop worden aangepast vanwege de dikte van deze beglazing. Houd hier rekening mee in het ontwerp.

Tips met het vinden van de beste electricien

  • ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
  • Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
  • Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
  • Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
    Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Wat kost een erker?

De kosten voor het aanbouwen van een erker bedragen tussen de € 4.200 en € 10.000. De erker kosten zijn altijd afhankelijk van de keuzes die je maakt wat betreft het ontwerp en een aantal belangrijke keuzes.

Welke keuzes beïnvloeden de kosten voor een erker?

Het materiaal speelt een grote rol: kies je voor kunststof, hout of staal? Kunststof erkers zijn doorgaans goedkoper en onderhoudsarm, terwijl houten erkers een klassieke uitstraling hebben maar duurder zijn en meer onderhoud vergen.
Stalen erkers zijn modern en stijlvol, maar vallen vaak in een hogere prijsklasse. Het type glas dat je kiest, zoals HR++ glas, heeft ook invloed op de prijs.

Een andere belangrijke prijsbepalende factor is of je kiest voor een prefab erker of een maatwerk erker. Prefab erkers zijn kant-en-klaar uit de fabriek en daardoor goedkoper en sneller te plaatsen, terwijl een erker op maat duurder is maar volledig aan jouw wensen kan worden aangepast. In sommige gevallen is het nodig om een fundering te plaatsen om verzakking te voorkomen, , maar dit is niet altijd noodzakelijk.
Als je een authentieke uitstraling wilt, kun je kiezen voor glas-in-lood ramen. Dit verhoogt wel het prijskaartje.

Gemiddelde kosten erker 2024

Gemiddelde kosten erker 2024

Omschrijving Kosten incl arbeid en btw
Standaard formaat erker (3 x 1 meter) € 4.200
Grote, luxe erker (6 x 1,5 meter) € 12.500
HR++ glas € 400 tot € 550 per raam
Glas-in-lood € 300 per m² extra
Fundering (indien nodig) gemiddeld € 800 extra
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Regels voor erker bouwen

Als je van plan bent een erker aan te bouwen, houd dan ook rekening met het volgende:

  • Zorg ervoor dat je je buren op tijd inlicht
    Voordat je begint, is het een goed idee om je buren even te informeren over je plannen. Zo zijn ze op de hoogte van de verbouwing en hierop voorbereid.
  • Houd rekening met de regels voor breedte en diepte
    Er zijn regels over hoe groot je erker mag zijn. De breedte mag maximaal 60% zijn van de breedte van je voorgevel. De diepte mag niet meer zijn dan 50% van de breedte van de erker, met een maximum van 1,80 meter.
    Ook moet de erker niet hoger zijn dan de eerste verdieping van je huis. Als je de uitbouw aan de voorkant van je huis plaatst, moet je ervoor zorgen dat minstens 60% van je voortuin onbebouwd blijft.

Erker vervangen

Heb je op dit moment al een erker, maar merk je dat deze veel tocht doorlaat, erg verouderd is, of simpelweg aan vernieuwing toe is? Dan is vervanging een slimme optie om je huis weer een frisse uitstraling te geven. Terwijl je wél het karakteristieke element van je erker behoudt dat je woning zo uniek maakt.

Wanneer je erker vervangen een slim idee is

Er zijn verschillende aanleidingen waarbij het vervangen van je erker een verstandige keuze kan zijn:

  • Als je erker veel tocht doorlaat, kan dit wijzen op verouderde of beschadigde isolatie en afdichtingen. Oude erkers zijn vaak minder energie-efficiënt. Het oude glas vervangen voor duurzaam isolatieglas, zoals HR++ of triple glas, is dan een goed idee. Zo blijft warmteverlies en tocht via de erkerramen beperkt en verlaag je je energieverbruik en dus ook je energierekening.
  • Heb je een oudere erker die niet meer past bij de uitstraling van je huis? Een nieuwe uitbouw kan je woning een frisse, moderne look geven of juist een klassiekere uitstraling, afhankelijk van je voorkeur. Voor jaren ’30 woningen kun je kiezen voor een erker in dezelfde klassieke stijl, maar wél met goede isolatie.
  • Als de erker ernstig beschadigd of vervuild is en niet meer te herstellen valt, is vervanging vaak de beste optie. Dit voorkomt schade aan je woning en zorgt voor een nette afwerking.

Erker vervangen of erker renoveren?

Herken je een van bovenstaande situaties, dan is volledige vervanging vaak de beste stap. Toch is een erker vervangen niet altijd nodig. Zijn er maar een aantal onderdelen van je erker aan vernieuwing toe, dan kun je er ook voor kiezen om alleen de zwakke delen te vervangen.

Een erker renoveren is een slim idee als je constructie in principe nog goed is. Dan kun je vaak beter plaatselijke vervangingen overwegen. Denk aan het vervangen van oud enkel glas en vervangen kozijnen voor energiezuinigere opties. Soms kiezen huiseigenaren ook een nieuw dak in hun erker te plaatsen als er sprake is van tocht en vocht via het dak. In dit geval kun je je erker dak vervangen voor duurzamere materialen zoals bijvoorbeeld bitumen of zink. Renoveren kan een kostenbesparende manier zijn om je erker weer als nieuw te maken zonder de hele uitbouw te hoeven vervangen.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Je erker inrichten

Is de erker eenmaal geplaatst, dan begint het leuke gedeelte: het inrichten van je nieuwe ruimte. Er zijn diverse mogelijkheden om van je erker een ruimte te maken waar het fijn vertoeven is. Met de nieuwe vierkante meters zijn er immers allemaal nieuwe mogelijkheden. Wat dacht je van een aangename zithoek, een ruimte vensterbank, een lichte werkplek of een speelruimte voor de kinderen?

Hier zijn een paar tips om alles uit de inrichting te halen:

  • Bepaal hoe je de erker wilt inrichten.
    Het is handig om van te voren goed voor ogen te hebben hoe je je erker wilt inrichten. Wil je een comfortabele zithoek waar je kunt ontspannen met een boek? Of misschien een vensterbank waar je kunt genieten van het uitzicht? Of heb je een werkplek in gedachten, waar je profiteert van veel daglicht voor meer productiviteit? Laat je keuzes qua inrichting ook hierop aansluiten.
  • Kies voor één stijl
    Voor een samenhangend geheel is het vaak het mooiste om de stijl van je erker af te stemmen op de rest van je interieur. Kies kleuren, meubels en accessoires die in harmonie zijn met de uitstraling van je huis. Dit zorgt ervoor dat het straks een mooi geheel vormt met de rest van de ruimtes.
  • Kies een passende vorm vloerkleed
    Een vloerkleed zorgt voor sfeer en warmte en kun je goed aanpassen op de vorm van je erker. Heb je een halfronde erker? Overweeg dan een vloerkleed met een ronde, natuurlijke vorm om de ruimte te accentueren. Bij een hoekige vorm kun je juist kiezen voor een hoekig vloerkleed of een leuk contrast met de vorm van de erker.
  • Denk goed na over de raambekleding
    De raambekleding voor je erker is een belangrijke keuze. Ondanks het vele daglicht dat je binnenkrijgt, kunnen al die ramen ook zorgen voor ongewenste inkijk. Om privacy te creëren, kun je kiezen voor gordijnen, rolgordijnen, jaloezieën, shutters of vitrages. Ook heb je de opties voor screens aan de buitenkant van het erkerraam. Vitrages of screens zijn ideaal als je een balans wilt tussen privacy en het behouden van voldoende daglicht. Gordijnen zorgen juist voor een knusse huiselijke sfeer en kun je mooi afstemmen op de rest van je interieur.

Veelgestelde vragen

Hoeveel extra ruimte levert een erker op?

Een erker kan tot maximaal 6 m² extra ruimte bieden. De standaardmaat voor een erker is meestal 3 x 1 meter, wat je ongeveer 3 m² extra ruimte oplevert. De exacte hoeveelheid ruimte hangt af van de grootte en het ontwerp van de erker die je zelf kiest.

Wat voor invloed heeft een erker op mijn energierekening?

Een erker kan je energierekening indirect positief beïnvloeden op verschillende manieren. Het extra natuurlijk licht kan je helpen om minder kunstmatige verlichting te gebruiken. Aan de andere kant kunnen grotere raampartijen ook meer warmteverlies veroorzaken. Dit los je op door gelijk te kiezen voor HR++ of triple glas als ramen. Dit duurzame isolatieglas houdt de warmte binnen en tocht en kou buiten.

Hoe moet ik de erker onderhouden?

Maak de ramen regelmatig schoon en controleer ook de kozijnen regelmatig op eventuele schade. Houten kozijnen hebben regelmatig schilderbeurten nodig. Kunststof of aluminium kozijnen zijn vrijwel onderhoudsarm. Het is ook belangrijk om de afdichtingen rondom de ramen te controleren. Dit voorkomt tocht en waterlekkages.

Inhoudsopgave
Ontvang de beste offerte in 5 minuten
Ontvang de beste offerte in 5 minuten