Houten kozijnen vervangen?

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 40% goedkopers
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn nog altijd een geliefde keuze onder veel huiseigenaren. Ondanks de verschillende onderhoudsarme alternatieven, heeft hout nog steeds vaak de voorkeur. Vanwege de natuurlijke uitstraling zijn kozijnen van hout volgens velen onvervangbaar.
Hout geeft een woning sfeer en draagt bij aan het behoud van het originele karakter van de gevel. Houten kozijnen vragen dan wel om wat meer onderhoud, maar met de juiste zorg gaan ze jaren mee.

Wil je ook investeren in nieuwe houten kozijnen? Via Offra ontvang je eenvoudig offertes van kozijnspecialisten in jouw regio. Onze professionals geven je graag advies en kunnen de nieuwe houten kozijnen op vakkundige wijze plaatsen.

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over houten kozijnen, de kosten, voordelen en de verschillende houtsoorten.

houten kozijnen plaatsen

Kosten houten kozijnen

Vervang je je oude houten kozijnen voor nieuwe, dan is dit een slimme investering. Houten kozijnen zijn door de jaren heen flink verbeterd in kwaliteit.
Benieuwd wat je kunt verwachten qua kosten? Hieronder vind je alvast een prijsindicatie:

Gemiddelde kosten houten kozijnen per m²:

Een houten kozijn vervangen kost gemiddeld tussen de € 800 – € 1150 (inclusief beglazing en montage).

Gemiddelde kosten voor een rijtjeshuis:

Als je alle ramen voorziet van houten kozijnen inclusief HR++-beglazing, moet je rekening houden met € 17.000 tot € 24.000.

Dit zijn slechts indicaties. De totaalprijs voor nieuwe houten kozijnen is ook voor een groot deel afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Extra onderhoudskosten

Naast de aanschafkosten is het belangrijk om te weten dat houten kozijnen regelmatig overgeschilderd moeten worden. Het aanbrengen van een nieuwe verflaag zorgt er namelijk voor dat je kozijnen je huis blijven beschermen. Houd dus ook rekening met de onderhoudskosten voor het schilderen van houten kozijnen.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Voordelen van houten kozijnen

Houten kozijnen bieden diverse aantrekkelijke voordelen. Veel huiseigenaren waarderen met name de natuurlijke, warme uitstraling van echt hout. Dit maakt dat zij ook met nieuwe kozijnen het authentieke karakter van hun woning kunnen behouden. Daarnaast heeft hout van nature goede isolerende eigenschappen. Het houdt kou buiten en beperkt warmteverlies. Waardoor na de installatie van je nieuwe kozijnen door de kozijnenspecialist al gauw je energiefactuur wordt verlaagd.

Ook de lange levensduur van hardhouten kozijnen maakt ze een goede langetermijninvestering. Een hardhouten kozijn kan meegaan tot maar liefst 75 jaar. Mits ze goed onderhouden worden. Verder biedt hout flexibiliteit wat betreft de kleuropties. Omdat je houten kozijnen eenvoudig in een andere kleur kunt overschilderen. Tot slot zijn houten kozijnen aanpasbaar in verschillende maten en vormen. Dit biedt de mogelijkheid om ze op maat te laten maken.

Kortom: houten kozijnen bieden de volgende voordelen:

  • Authentieke uitstraling
  • Goede isolatie
  • Lange levensduur
  • Overschilderbaar dus vele mogelijkheden qua kleur
  • Houten kozijnen op maat aanpasbaar

Nadelen van houten kozijnen

Een mogelijk nadeel van houten kozijnen is dat sommige houtsoorten prijzig in aanschaf kunnen zijn. Vergeleken met de kunststof kozijnen ligt het prijskaartje vaak een stuk hoger. Daarnaast vergen ze onderhoud. Zonder regelmatig overschilderen kun je te maken krijgen met houtrot. Maar ook met bijvoorbeeld vochtproblemen en afbladderende verf. Dit betekent dat je kozijnen van hout periodiek geschilderd of gelakt moeten worden.

houten kozijnen detail tripple glas

Verschillende soorten houten kozijnen

Kies je voor houten kozijnen, dan heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Zo is er een belangrijk onderscheid tussen hardhout en zachthout. Deze houtsoorten komen van verschillende boomsoorten:

• Zachthout is afkomstig van naaldbomen
• Hardhout is afkomstig van loofbomen.

Er zijn daarnaast bij houten kozijnen vijf duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 het meest duurzaam is.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Hardhout vergeleken met zachthout

Hardhouten kozijnen zijn over het algemeen duurzamer en van betere kwaliteit dan zachthouten kozijnen. Huiseigenaren geven om die reden vaak de voorkeur aan hardhout. Deze kozijnen vallen in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Hierdoor hebben ze een lange levensduur tot maar liefst 75 jaar. Hardhout is verder minder gevoelig voor vocht en isoleert beter dan zachthout.

Zachthouten kozijnen daarentegen gaan minder lang mee. Gemiddeld zo ongeveer tussen de 15 en 25 jaar (duurzaamheidsklasse 3, 4 of 5). Ondanks dat zijn zachthouten kozijnen tegenwoordig van betere kwaliteit dan vroeger. Ze zijn hierdoor beter bestand tegen weersomstandigheden. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker ten opzichte van de hardhouten variant. Dit is omdat naaldbomen sneller groeien en zachthout vaak uit dichterbij gelegen bossen komt. Dit maakt zachthout betaalbaarder, waardoor het ook een prima keuze is voor binnentoepassingen.

Tips met het vinden van de beste electricien

  • ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
  • Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
  • Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
  • Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
    Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Houten kozijnen versus kunststof kozijnen

Misschien heb je altijd houten kozijnen gehad en geef je de voorkeur aan hun warme uitstraling. Toch wekken de onderhoudsvoordelen van kunststof kozijnen ook wel je interesse. Kun je dan beter kiezen voor kunststof of houten kozijnen? Het hangt af van je persoonlijke eisen en voorkeuren.

Wil je kosten besparen en onderhoudsarme kozijnen? Dan is kunststof een voordelige optie. Ben je echter gehecht aan de natuurlijke uitstraling van hout? En ben je bereid om meer te investeren in onderhoud, dan zijn houten kozijnen een goede keuze. Vergelijk ook altijd offertes.

Om je te helpen bij het maken van de beste keuze hebben we hieronder de belangrijkste eigenschappen van hout en kunststof kozijnen op een rijtje gezet ter vergelijking.

  1. Onderhoud:
    1. Kunststof kozijnen: Onderhoudsarm, hoeven alleen af en toe schoongemaakt te worden.
    2. Houten kozijnen: Vereisen regelmatig onderhoud zoals schilderen en behandelen om ze in goede staat te houden.
  2. Kosten:
    1. Kunststof kozijnen: In de regel goedkoper qua aanschafprijs en arbeidskosten(snellere montage)
    2. Houten kozijnen: duurder in aanschafprijs en extra onderhoudskosten
  3. Levensduur:
    1. Kunststof kozijnen: Gaan lang mee zonder veel onderhoud, vaak 30 tot 50 jaar.
    2. Houten kozijnen: Kunnen ook lang meegaan. Maar vereisen meer zorg en aandacht om hun levensduur te verlengen.
  4. Isolatie:
    1. Kunststof kozijnen: Goede isolerende eigenschappen, zowel voor warmte als geluid.
    2. Houten kozijnen: Isoleren van nature goed, maar hebben na verloop van tijd extra aandacht nodig. Zodat ze hun isolerende eigenschappen kunnen behouden.
  5. Uiterlijk:
    1. Kunststof kozijnen: Verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Maar missen wel de natuurlijke uitstraling van hout.
    2. Houten kozijnen: Bieden een warme, natuurlijke uitstraling.
  6. Milieuvriendelijkheid:
    1. Kunststof kozijnen: Lastiger te recyclen. Wel een lange levensduur zonder veel onderhoud.
    2. Houten kozijnen: Hout is een natuurlijk materiaal en kan duurzaam zijn. Zeker als het afkomstig is uit goed beheerde bossen.
houten kozijnen vervangen

Kunststof kozijnen met houtlook

Gaat jouw voorkeur uit naar de natuurlijke uitstraling van hout, maar zie je op tegen het onderhoud en overschilderen? Dan zijn kunststof kozijnen met een houtlook een perfecte middenweg.

Bij kunststof kozijnen met houtlook wordt de houtnerfstructuur realistisch nagebootst. Hierdoor merk je bijna niet dat het kunststof is. Je geniet dus van de uitstraling van hout zonder het bijbehorende onderhoud!

Kosten houten kozijnen vervangen of repareren in 2024

De kosten voor het vervangen of repareren van houten kozijnen variëren. In sommige gevallen volstaat een reparatie, zoals bij houtrot, waarbij de kozijnspecialist de rotte plekken verwijdert. Soms is overschilderen door een schilder voldoende.

Houten kozijnen Gemiddelde kosten Bijzonderheden
Reparatie van een houten kozijn € 150 - € 200 per kozijn Voorbeeld: houtrot repareren
Vervanging van een houten kozijn € 850 - € 1.200 per m² Inclusief plaatsing en HR++-glas
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Kun je subsidie krijgen voor houten kozijnen?

Er is helaas geen subsidie beschikbaar voor de kozijnen zelf. Echter, als je houten kozijnen met HR++-glas vervangt, kom je mogelijk in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Mits je aan de voorwaarden voldoet. Als je overstapt van standaard dubbelglas of HR+ glas naar HR++ glas of HR+++ triple glas, kun je waarschijnlijk subsidie krijgen. Heb je echter al isolatieglas, dan is de kans op subsidie klein.

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Stappenplan voor het vervangen van kozijnen

  1. Stap 1: Kozijnen nauwkeurig inmeten
    De vakman begint met het nauwkeurig opmeten van de oude kozijnen. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat het nieuwe kozijn perfect past en goed aansluit op de bestaande constructie.
  2. Stap 2: Materialen voorbereiden en leveren
    Na de inmeting worden de benodigde materialen besteld, zoals het nieuwe kozijn, glas en eventuele bevestigingsmaterialen. Zodra alles is geleverd, kan de vakman beginnen met de vervanging.
  3. Stap 3: Verwijderen van het oude kozijn
    Het oude kozijn wordt zorgvuldig verwijderd. Hierbij wordt gecontroleerd of de muur en omliggende delen onbeschadigd blijven, zodat het nieuwe kozijn stevig en veilig geplaatst kan worden.
  4. Stap 4: Controleren van de sponning
    Tijdens het verwijderen wordt de staat van de sponning geïnspecteerd. De sponning, die de verbinding vormt tussen het kozijn en de muur, is belangrijk voor de stabiliteit. Als de sponning nog in goede staat verkeert, kan deze worden hergebruikt.
  5. Stap 5: Plaatsen van het nieuwe kozijn
    Zodra de sponning is goedgekeurd, wordt het nieuwe kozijn in de opening geplaatst. Dit gebeurt zorgvuldig om ervoor te zorgen dat het kozijn stevig zit en goed is uitgelijnd.
  6. Stap 6: Glas plaatsen en afdichten
    Nadat het kozijn op zijn plek zit, wordt het glas erin gezet. Vervolgens worden alle naden en kieren zowel aan de binnen- als buitenkant goed afgedicht om tocht en vocht te voorkomen. Vochtrubbers worden aangebracht om extra bescherming te bieden tegen weersinvloeden.
  7. Stap 7: Afwerking en schilderen
    Als laatste stap wordt het kozijn afgewerkt. Dit omvat het gladmaken van de afgedichte naden en het eventueel plaatsen van extra beschermingen. Je kunt ervoor kiezen om het kozijn te laten schilderen of dit zelf te doen voor de definitieve afwerking.

Veelgestelde vragen

Krijg ik korting als ik kozijnen en ramen gelijktijdig laat vervangen?

Ja, vaak bieden kozijnspecialisten een combikorting aan als je zowel je kozijnen als ramen tegelijk laat vervangen. Zij kunnen deze korting geven omdat je in dit geval meerdere werkzaamheden in een keer laat uitvoeren, waardoor het project efficiënter voor hen is. Vraag hier specifiek naar bij het aanvragen van een offerte. De glaszetter kan dan beoordelen of het mogelijk is om de prijs voor het gecombineerde werk te verlagen.

Hoe weet ik dat mijn kozijnen vervangen moeten worden?

In sommige gevallen kun je zelf zien dat je kozijnen aan vervanging toe zijn. Zo zie je bijvoorbeeld soms dat er sprake is van houtrot. Dit kan zich uiten in zachte plekken in het hout, schimmelvorming of barsten. Maar niet alle problemen zijn direct zichtbaar. Als je bijvoorbeeld tocht voelt bij de ramen, of wanneer het moeite kost je huis op te warmen kan het ook betekenen dat je kozijnen aan vernieuwing toe zijn.

Waarom verschillen de prijzen zo van houten kozijnen?

De totale kosten worden sterk bepaald door de keuzes die je maakt voor beglazing en houtsoort. Als je gaat voor de beste isolatie, is HR+++ glas de ideale optie, maar HR++ glas biedt ook uitstekende isolatie.

Hoogrendementsbeglazing zorgt voor een hogere energie-efficiëntie, wat op termijn leidt tot een lagere energierekening. Ook de houtsoort speelt een rol: hardhout zoals Merbau of Meranti is duurder in aanschaf, maar gaat aanzienlijk langer mee dan zachthout zoals grenen of vuren. Daarnaast zijn de montagekosten, arbeidskosten, het benodigde materiaal en het type raam van invloed op de uiteindelijke prijs.

Wanneer moet ik mijn houten kozijn schilderen

Houten kozijnen moeten regelmatig worden geschilderd om ze goed te onderhouden. Voor hardhouten kozijnen is het aan te raden om ze ongeveer elke vijf jaar bij te werken. Zachthouten kozijnen vereisen vaker onderhoud en zouden idealiter om de twee jaar opnieuw geschilderd moeten worden.Zien de kozijnen er beschadigd uit met scheurtjes, blaasjes, of afgebladderde verf? Zorg er dan voor dat je het hout volledig glad schuurt voordat je begint met schilderen. 

Inhoudsopgave
Ontvang de beste offerte in 5 minuten
Ontvang de beste offerte in 5 minuten