Kozijnen vervangen, vergelijk de beste offerte

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 40% goedkopers
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Kozijnen vervangen

Gaat de staat van je huidige kozijnen achteruit en is het lang geleden dat je kozijnen hebt vervangen? Dan zijn kwalitatieve nieuwe kozijnen een ware aanwinst voor je woning. Ze dragen bij aan de inbraakveiligheid van je huis, bieden optimale bescherming tegen het weer en houden tocht en kou buiten. Door kozijnen te vervangen voorkom je dat warmte via de kieren van het raam ontsnapt, blijft het binnenshuis comfortabel en zal je energierekening al gauw flink worden verlaagd.

Combineer je de nieuwe kozijnen met isolatieglas, dan profiteer je maximaal van de energiebesparing. Via Offra vind je een erkende kozijnspecialist in je eigen regio die jouw nieuwe kozijnen vakkundig plaatst. Ontdek op deze pagina meer over kosten voor het kozijnen vervangen, hoe je bespaart op dit project, en meer informatie over de verschillende materiaalopties voor je nieuwe kozijnen.

Gemiddelde kosten nieuwe kozijnen

De kosten voor nieuwe kozijnen kunnen erg uiteenlopen. Wat je uiteindelijk voor jouw nieuwe kozijnen inclusief plaatsing betaalt, hangt af van het materiaal dat je kiest, maar ook van je raamoppervlak.

Gemiddeld kosten nieuwe kozijnen tussen de €750 tot €1.300 per vierkante meter, inclusief montage.

Kunststof kozijnen of houten kozijnen zijn over het algemeen de voordeligste optie. Terwijl aluminium kozijnen vaak duurder uitvallen. Deze materiaalkosten zijn hoger wegens een complexer productieproces.

Een ander belangrijk punt dat meespeelt in de totaalprijs is de totale oppervlakte van de ramen. Heb je grote ramen of veel ramen in huis? Dan kunnen de totale kosten voor de montage snel oplopen. Toch biedt deze investering op de lange termijn vele voordelen, zeker als je ook isolatieglas laat plaatsen.

kozijnen vervangen tripple glas
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

De voordelen van nieuwe kozijnen

Je oude kozijnen vervangen voor nieuwe kozijnen is in meerdere opzichten een verstandige keuze. Hieronder zie je de belangrijkste voordelen:

  • Verbeterde uitstraling: Nieuwe kozijnen geven je woning een frisse, verzorgde look.
  • Verhoogde veiligheid: moderne kozijnen zijn inbraakveiliger dan oudere modellen.
  • Energiebesparing: Ze verminderen warmteverlies en verlagen je energiekosten.
  • Hogere woningwaarde: Ze kunnen de waarde van je huis verhogen.
  • Brandveiligheid: Moderne kozijnen bieden vaak een betere brandveiligheid.

Via Offra bespaar je tot wel 28 procent op je nieuwe kozijnen!

Om de beste prijs voor jouw project te vinden is het verstandig om van te voren meerdere offertes voor kozijnen vervangen naast elkaar te leggen. Zo weet je alvast wat de gemiddelde prijzen zijn die de aanbieders in jouw regio hanteren. Dit helpt om een eerlijke prijs te vinden voor je nieuwe kozijnen inclusief plaatsing.

Bij Offra helpen we je graag te besparen op dit project. Door offertes voor je nieuwe kozijnen te vergelijken via ons platform, bespaar je op meerdere manieren.

Allereerst krijg je een realistisch beeld van de gemiddelde marktprijs. En van de beste opties voor jouw woning, waardoor je inzicht krijgt in de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bovendien matchen wij je met een kozijnspecialist uit jouw eigen regio. Dit betekent dat er weinig of zelfs helemaal geen voorrijkosten zijn en dat de vakman snel ter plaatse is, wat de totaalprijs van jouw project weer verlaagt.

Daarnaast zorgen we ervoor dat je zeker bent van kwaliteit en een duurzame plaatsing. We werken namelijk uitsluitend samen met gecertificeerde kozijnspecialisten. Deze vakbekwame experts hebben wij vooraf gescreend op positieve reviews, expertise en certificeringen. Zo weet je zeker dat je kozijnen professioneel geplaatst worden. Én jarenlang meegaan!

kunststof kozijnen vervangen

Hoe kies ik het beste materiaal voor mijn kozijnen?

Als je nog geen keuze hebt gemaakt wat betreft het materiaal voor je nieuwe kozijnen, let dan op:

  • Onderhoudseisen
  •  Uitstraling
  • Levensduur
  • Isolatiewaarde
  • Materiaaleigenschappen

Om je te helpen een keuze te maken zie je hieronder de verschillende eigenschappen per materiaal.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Kunststof kozijnen

Kozijnen gemaakt van kunststof hebben hun populariteit vooral te danken aan het feit dat ze zo makkelijk te onderhouden zijn en een strakke uitstraling bieden. Kunststof kozijnen hoef je enkel af en toe schoon te maken met een doekje. In vergelijking met hout is kunststof dus een enorme vooruitgang wat schoonmaakeisen betreft. Ze laten geen tocht door, zijn goed bestand tegen het weer en gaan lang mee.

Bovendien isoleert kunststof goed en is het materiaal kleurvast. Je weet dus zeker dat je kozijnen niet na verloop van tijd verkleuren door de zon.

Een mogelijk nadeel is dat kunststof kozijnen een minder natuurlijke uitstraling hebben. Vooral vergeleken met houten kozijnen. De vraag of je dit storend vindt, hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeur.

Vraag:: Is het normaal dat nieuwe kunststof kozijnen kleine gaatjes hebben?
Ja, dat is bewust meegenomen in het ontwerp. Deze kleine gaatjes zijn bedoeld voor de afwatering en ontluchting van de kozijnen. Ze zorgen ervoor dat water dat zich aan de onderzijde verzamelt, kan weglopen. Zonder deze ontluchtingsgaatjes zou het water zich ophopen en mogelijk de lucht vacuüm trekken, wat kan leiden tot problemen zoals schimmel of rot.

Houten kozijnen

Hout biedt een klassieke en authentieke uitstraling en is relatief betaalbaar. Bovendien kun je houten kozijnen overschilderen als je toe bent aan een andere kleur. In tegenstelling tot de andere materialen kozijnen. Een nadeel is dat je hout is dat je ze regelmatig moet onderhouden. Kozijnen van hout zijn gevoelig voor rotting en afbladderen. Met name als je ze niet op tijd opnieuw schildert of behandelt. Toch blijven houten kozijnen voor velen een geliefde keuze vanwege hun warme, stijlvolle uitstraling.

fabriek houten kozijnen vervangen

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben een luxe uitstraling en zijn zeer robuust. Wat ze uiterst veilig maakt. Ze zijn praktisch onverwoestbaar en kunnen ook niet roesten. Wel zijn ze prijziger dan kunststof en houten varianten, omdat het productieproces complexer is. Aluminium kozijnen isoleren bovendien goed, wat je al snel merkt aan je lagere energiekosten. Ook het onderhoud is minimaal, wat ze een aantrekkelijke optie maakt.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn extreem sterk en hebben een strakke, industriële uitstraling. Ze gaan tot wel 50 jaar mee, wat ze tot een duurzame diepte-investering maakt. Ze zijn wel prijziger in aanschaf, maar voor wie op zoek is naar kozijnen die lang meegaan en bijna geen onderhoud vereisen, is staal een ideale keuze.

Houten kozijnen

Hout biedt een klassieke en authentieke uitstraling en is relatief betaalbaar. Bovendien kun je houten kozijnen overschilderen als je toe bent aan een andere kleur. In tegenstelling tot de andere materialen kozijnen. Een nadeel is dat je hout is dat je ze regelmatig moet onderhouden. Kozijnen van hout zijn gevoelig voor rotting en afbladderen. Met name als je ze niet op tijd opnieuw schildert of behandelt. Toch blijven houten kozijnen voor velen een geliefde keuze vanwege hun warme, stijlvolle uitstraling.

Tips met het vinden van de beste electricien

  • ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
  • Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
  • Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
  • Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
    Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Deuren en kozijnen vervangen

Naast kozijnen vervangen kun je ook denken aan het vervangen van deuren en de bijbehorende kozijnen. Vaak zitten in buiten- en tussendeuren ook kozijnen met beglazing. Deze kun je, net als de ramen, indien nodig ook gelijk laten vervangen. Een nieuwe voordeur bijvoorbeeld, inclusief nieuw raam en kozijn, kan zowel de uitstraling van je huis verbeteren als zorgen voor betere isolatie. Voor voordeuren is het extra belangrijk dat ze inbraakveilig zijn en de warmte goed binnen houden.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Wanneer kozijnen vervangen?

Als je oude kozijnen aan vervanging toe zijn, zie je dat meestal aan tekenen zoals slijtage, of stukjes hout die loskomen. Vooral bij houten kozijnen is dit een veelvoorkomend probleem, zeker als ze niet regelmatig zijn onderhouden. Poreus hout, houtrot en vochtplekken zijn duidelijke tekenen dat het tijd is om je kozijnen te vervangen. Vaak komt dit voor als er niet tijdig overschilderd is.

Toch zijn er ook subtielere signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is voor nieuwe kozijnen. Die huiseigenaren soms niet direct herkennen.

Je voelt misschien tocht of koude luchtstromen in de buurt van je ramen, of je merkt dat het moeilijk is om je woning goed te verwarmen, ondanks dat de verwarming hoog staat. Beslagen ruiten en vochtige plekken rond de kozijnen zijn ook duidelijke tekenen van kozijnen die aan vervanging toe zijn. Als je deze signalen herkent, is het verstandig om een kozijnspecialist in te schakelen voor een inspectie. Vul dit in bij je aanvraag en wij koppelen je aan een vakman uit jouw regio!

Nieuwe kozijnen kosten per materiaal in 2024

De kosten voor nieuwe kozijnen zijn grotendeels afhankelijk van het materiaal. Hieronder zie je de verschillende kosten voor nieuwe kozijnen per materiaal.

KOZIJNEN VERVANGEN GEMIDDELDE PRIJS PER 1 M²
Kunststof kozijnen € 700 - € 1.000
Houten kozijnen € 900 - € 1.200
Aluminium kozijnen € 950 - € 1.150
Stalen kozijnen € 950 - € 1.350
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Schilderwerk kozijnen kosten

Houten kozijnen zijn gevoeliger voor vocht en houtrot. Om ze te onderhouden moet je ze daarom zeker eens in de zes à zeven jaar laten overschilderen. Houd alvast rekening met deze extra kostenpost als je ze aanschaft. De extra verlaag zorgt dat houten kozijnen langer meegaan. En dat je huis en de ramen beschermd blijven tegen vocht en weersinvloeden.

Kozijnen aan de binnenkant schilderen is iets lager qua prijs dan buiten schilderen. Buiten moet het schildersbedrijf gebruik maken van speciale verf voor buitentoepassingen.

Schilderen houten kozijnen in 2024

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het overschilderen van je houten kozijnen:

Soort kozijnen Gemiddelde prijs
Kozijnen binnen overschilderen € 35 – € 75
Kozijnen buiten overschilderen € 50 – € 100
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Kozijnen vervangen, waar moet ik op letten?

  1. Energiezuinigheid
    Kies kozijnen met HR++ glas of, nog beter, triple glas voor optimale isolatie. Bij triple glas is het verstandig om ook geïsoleerde kozijnen te kiezen. Zorg daarnaast voor kozijnen met een goede dubbele kierdichting om warmteverlies te minimaliseren.

  2. Garantietermijn
    Controleer bij het aanvragen van offertes altijd of de garantietermijn is vermeld. Zo ben je zeker van je verzekering. Staat de garantie niet op de offerte? Vraag er dan expliciet naar. Let op: de garantie geldt alleen als de kozijnen goed worden onderhouden en door een specialist zijn geplaatst. Plaats je ze zelf, dan vervalt vaak de garantie. Dus kozijnen vervangen? Regel altijd een specialist.

  3. Keurmerken
    Keurmerken helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Het KOMO-keurmerk staat garant voor hoogwaardige kozijnen. Als je kiest voor houten kozijnen, let dan op het FSC-keurmerk, dat aantoont dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

  4. Inbraakwerendheid
    Selecteer kozijnen en sluitwerk die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) of weerstandsklasse 2 of hoger. Kozijnen met deze keurmerken maken het inbrekers aanzienlijk moeilijker om binnen te komen, wat vaak een afschrikkend effect heeft

  5. Vergelijk offertes
    Vraag meerdere offertes aan om kozijnen te vervangen. Vergelijk dan niet alleen prijzen, maar ook keurmerken en garanties te vergelijken.

 

Veelgestelde vragen

Wat voor U-waarde moeten nieuwe kozijnen hebben?

Een goede U-waarde voor kozijnen ligt tussen 0,1 en 2. Bij de isolatiewaarde of U-waarde van je kozijn geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie is. Voor energiezuinige kozijnen met goede isolatie moet je dus streven naar een U-waarde van 1.0 of lager. Zo blijft warmteverlies via het kozijnen beperkt tot een minimum.

Zijn houten kozijnen nog een goede keuze?

Het hangt er vanaf wat je belangrijkste eisen zijn. Maar houten kozijnen blijven voor velen nog onvervangbaar. Vanwege de warme, natuurlijke uitstraling die ze bieden. Hout past vooral goed bij klassieke huizen, en huiseigenaren vinden het een pluspunt dat je ze in elke gewenste kleur kunt overschilderen. Het enige nadeel van hout is dat het materiaal onderhoudsgevoeliger is dan kunststof of aluminium.

Hoe lang gaan kozijnen mee?

Kozijnen van aluminium, kunststof en staal hebben de langste levensduur. Kozijnen van dit materiaal kunnen tot wel vijftig jaar meegaan. En staal soms zelfs nog langer. Houten kozijnen hebben gemiddeld een levensduur van ongeveer 25 jaar. Mits goed onderhouden. Dit houdt in dat je ze eens in de zes jaar moet laten overschilderen om houtrot te voorkomen.

Kan ik ook gedeeltelijk kozijnen vervangen?

Je kunt kozijnen soms ook gedeeltelijk vervangen. Soms zijn de kozijnen zelf nog goed en sterk en groot genoeg om het glas daarin te vervangen. Dan kun je ook alleen de draaiende delen van het kozijn vervangen, zoals de ramen en deuren in het kozijn.

Heb ik een vergunning nodig om kozijnen te vervangen?

Nee, je hebt geen vergunning nodig om je kozijnen te vervangen. Wil je meer aanpassen? Dan kan het nodig zijn om een vergunningscheck te doen.

Inhoudsopgave
Ontvang de beste offerte in 5 minuten
Ontvang de beste offerte in 5 minuten