Je schuur laten slopen
Schuur slopen
Laat je je schuur slopen, dan ontstaat er weer extra ruimte in je achtertuin. Soms is het neerhalen van een oude schuur of tuinhuis de enige optie. Bijvoorbeeld als het bijgebouw oud is, er sprake is van houtrot of het dak van je schuur steeds vaker lekkages vertoont.
Ook huiseigenaren die in een nieuw huis komen wonen kiezen soms ervoor om de oude schuur neer te halen. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor een extra terras, een vijver, of iets anders.
Misschien staat jouw schuur op dit moment ook op instorten en wil je deze vervangen door een nieuwe, waterdichte schuur waar je veilig je spullen kunt opbergen. Of je wilt ruimte maken voor iets anders in je tuin. Weet dan dat een schuur slopen een groot project is dat vraagt om de nodige kennis en gereedschappen. De sloop van je schuur kun je met een gerust hart uitbesteden aan de erkende sloopbedrijven uit ons netwerk. Zij beschikken over de juiste tools en weten precies hoe ze dit project professioneel moeten aanpakken.
Ontdek op deze pagina wat er komt kijken bij het slopen van een schuur, hoe het zit met de vergunningen, wat de kosten zijn, en hoe de sloop wordt aangepakt.
Hoe moeilijk is het slopen van een schuur?
Hoe moeilijk de sloop van een schuur is, hangt vooral af van de materialen waarvan je schuur is gemaakt. Houten schuren zijn doorgaans het gemakkelijkst om te slopen. Ze zijn relatief licht en kunnen vaak met handgereedschap worden aangepakt. Dit maakt de klus al een stuk eenvoudiger.
Bakstenen schuren vormen een grotere uitdaging. Baksteen is veel steviger materiaal dan hout. Er is daarom zwaarder gereedschap nodig voor de sloop, zoals een breekhamer of een hydraulische breker, om door de stevige muren te komen.
Betonnen schuren zijn de grootste uitdaging van allemaal. Beton is een zeer zwaar en robuust materiaal. Waardoor het slopen vraagt om veel kracht en gespecialiseerd gereedschap. Vaak zijn hier zware machines voor nodig, zoals een sloopkogel of een hydraulische breker, om door de dikke betonlagen heen te komen.
Schuur slopen: uitbesteden of zelf doen
Een schuur slopen is een project dat niet voor iedere klusser is weggelegd. Je moet beschikken over de juiste gereedschappen, weten hoe je deze moet gebruiken, en de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Ook moet je goed voorbereid aan de slag gaan, en voldoende spierkracht hebben. Het slopen van een schuur vereist veel fysieke inspanning.
Of je het zelf kunt doen of beter een professional kunt inschakelen, hangt ook daarbij af van het materiaal van de schuur. Zoals eerder besproken, zijn houten schuren vaak eenvoudiger te slopen en kunnen ze met wat basisgereedschap en ervaring zelf worden aangepakt. Toch betekent een houten schuur niet automatisch dat de sloop eenvoudig is.
Zelfs bij houten schuren kan het verwijderen van onderdelen zoals het dak of de fundering uitdagend zijn voor doe-het-zelvers. Het dak kan bijvoorbeeld vast zitten met complexe bevestigingen. Waardoor het moeilijker te verwijderen is dan je zou denken. De fundering is vaak van beton. Het kan ook een flinke klus zijn om deze zelf weg te krijgen en vraagt meestal om zwaarder gereedschap. Voor bakstenen of betonnen schuren is het sowieso verstandig om een professioneel sloopbedrijf in te schakelen.
De sloopbedrijven uit ons netwerk voeren sloopwerkzaamheden dagelijks uit en weten hoe ze deze taak vakkundig kunnen aanpakken.
Als je een schuur slopen uitbesteedt aan onze partners, ben je zeker van:
- Tijdswinst: Een snelle sloop, omdat de professionals efficiënt werken en de werkzaamheden goed onderling afstemmen.
- Veiligheid: Geen risico op ongelukken door zware onderdelen die onverwacht vallen of verkeerde houdingen die nek- of spierpijn kunnen veroorzaken.
- Deskundigheid: ervaren slopers weten hoe ze moeten omgaan met gereedschap en hanteren een stappenplan. Waardoor ze geen stappen overslaan en voorbereid te werk gaan.
- Afvalverwerking: Onze slopers weten ook waar het sloopafval moet worden afgevoerd en kunnen dit na afloop voor je regelen.
Ga je toch zelf een schuur slopen?
Doe dit alleen als je over de juiste veiligheidsuitrusting beschikt en al wat ervaring hebt met sloopklussen. Mocht je deze uitdaging aan gaan, dan moet je een aantal dingen weten voordat je begint.
Van te voren is het belangrijk om te zorgen voor de juiste beschermende kleding. Bescherm jezelf door gehoorbeschermers en een veiligheidsbril te dragen, draag een overal, helm, en zorg ook voor schoenen met stalen neuzen. Hiermee kun je schade aan je voeten voorkomen als er tijdens de sloop voorwerpen op vallen.
Ruim de omgeving op en maak de schuur geheel leeg. Verwijder ook spullen rondom de schuur zodat de werkruimte veilig is en er geen obstakels in de weg staan. Sluit water en elektriciteit altijd af voordat je begint met de sloop om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Het is tot slot verstandig een grote container in de buurt te zetten. Zodat je meteen het afval kunt wegdoen en hier niet over hoeft te struikelen.
Dit geldt zowel als je het zelf doet als wanneer je een sloopbedrijf inschakelt. Als je het project uitbesteedt, kost het de slopers minder werk als je zelf al deze voorbereidingen treft.
Welke stappen moet je volgen als je zelf gaat slopen?
Ga je zelf aan de slag, begin dan bij de dakpannen en werk naar beneden: eerst de dakpannen eraf, vervolgens de dakconstructie, ramen, wanden, deuren en daarna pas de fundering.
Je kunt ook zelf een gedeelte slopen en voorbereiden. Bijvoorbeeld door de delen die makkelijk te verwijderen zijn alvast weg te halen. Zo help je het sloopbedrijf en kost het de vakmannen minder werk. Het sloopbedrijf kan dan de muren van de schuur met speciale gereedschappen slopen. Het is goed om te weten dat je, mocht je vastlopen en besluiten het toch liever uit te besteden, altijd een beroep kunt doen op een sloopbedrijf uit je buurt via ons netwerk.
Kan je ook een schuur demonteren en verplaatsen?
Wil je je schuur niet volledig slopen, maar juist intact houden en verplaatsen naar een andere hoek van je tuin? Dit is soms mogelijk. Bespreek de opties met een sloopbedrijf om te zien of zij deze klus kunnen uitvoeren.
Vergunning voor het slopen van een schuur
Vaak vragen huiseigenaren zich af: mag ik mijn schuur slopen zonder vergunning? De vraag of je een vergunning nodig hebt en welke regels er zijn, hangt af van de situatie.
Over het algemeen geldt:
- Is er asbest aanwezig, dan moet je dit verplicht melden en laten verwijderen door een professioneel verwijderingsbedrijf.
- Komt er meer dan 10 m³ sloopafval vrij, dan moet je dit verplicht melden bij de gemeente en een schuur slopen vergunning opvragen.
- Bij het slopen van een grote constructie kan ook een vergunning nodig zijn. Kleinere bijgebouwen vereisen vaak geen vergunning. Je kunt dit voor de zekerheid altijd navragen bij jouw gemeente. Het sloopbedrijf weet dit vaak ook.
Schuur slopen kosten
Sloopbedrijven berekenen vaak de kosten per m² voor het slopen van een schuur. De prijs hangt af van:
- Voorbereiding: Als je zelf al voorbereid of losliggende delen verwijdert, kun je kosten besparen.
- Grootte van de schuur: Hoe groter de schuur, hoe langer het sloopbedrijf bezig is. Ook het afbreken van de volledige schuur of alleen tot aan de fundering weegt mee. De fundering laten staan kost de slopers minder werk.
- Kosten schuur slopen: Een volledige schuur slopen kost gemiddeld €50 per m². Laat je de fundering staan, reken dan op ongeveer €35 per m².
Tips met het vinden van de beste electricien
- Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
- Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
- Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
- Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
- Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug.
Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.
Slim besparen op je project doe je via Offra!
Met Offra bespaar je tot wel 28% op je sloopproject, zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit. Hoe we dat doen? We vergelijken meerdere offertes van sloopbedrijven in jouw regio, zodat je de beste prijs voor jouw project kunt kiezen. Jij hebt de controle en beslist aan welke partij je de opdracht uitbesteedt.
Daarnaast profiteer je van extra voordelen. Onze vergelijkingsservice helpt je niet alleen om kosten te besparen, je bespaart ook op reiskosten. We werken met sloopbedrijven die op basis van jouw postcode worden geselecteerd. Dit betekent dat zij minder kilometers hoeven af te leggen. Dit vertaalt zich in lagere of zelfs geen voorrijkosten, zodat je extra kunt besparen.
Een bijkomend voordeel is dat je in de toekomst altijd kunt terugvallen op het sloopbedrijf dat je via ons hebt gekozen. Zo ben je verzekerd van een betrouwbare en goede service van het sloopbedrijf in jouw buurt. Nu en in de toekomst!
Dit is hoe het werkt
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt een schuur slopen?
Hoe lang het sloopbedrijf bezig is met een schuur slopen hangt af van om wat voor schuur het gaat. De tijdsduur hangt af van de grootte van de schuur, en van het materiaal waarvan de schuur is gemaakt. Een gemiddelde houten schuur kan het sloopbedrijf vaak binnen 1 tot 3 dagen slopen. Grotere of complexere schuren van baksteen of beton kunnen drie tot vijf dagen in beslag nemen. Het sloopbedrijf zal je van te voren een indicatie geven en op de hoogte stellen van de planning.
Welk gereedschap wordt gebruikt voor het slopen van een schuur?
Voor het slopen van een schuur worden verschillende gereedschappen en machines gebruikt, afhankelijk van het type schuur en de materialen. Voor houten schuren zijn basisgereedschappen zoals een bijl, zaag en hamer vaak voldoende. Voor robuustere materialen zoals bakstenen of betonnen schuren, worden vaak zwaardere machines ingezet. Een sloopkogel wordt gebruikt om grote muren of vloeren te breken. Andere machines zoals breekhamers en zagen kunnen ook van pas komen.
Wat als ik mijn schuur sloop als niemand het ziet?
Als je je schuur sloopt zonder de benodigde vergunningen of in strijd met de lokale regelgeving, kan de gemeente verschillende maatregelen nemen:
Boete opleggen: De gemeente kan je een boete opleggen voor het slopen zonder vergunning. De hoogte van de boete hangt af van de specifieke overtreding en kan variëren per gemeente.
Herstel van de oorspronkelijke situatie: In sommige gevallen kan de gemeente eisen dat je de schuur weer opbouwt om de oorspronkelijke situatie te herstellen, vooral als je in strijd hebt gehandeld met bestemmingsplannen of monumentenregels.
Bestuursdwang of dwangsom: De gemeente kan bestuursdwang toepassen, wat inhoudt dat ze zelf maatregelen nemen om de situatie te herstellen (bijvoorbeeld het opruimen van puin) en jou de kosten laten betalen. Ook kunnen ze een dwangsom opleggen, waarbij je een bepaald bedrag moet betalen voor elke dag dat je de regels overtreedt.
Milieuovertredingen: Als bij de sloop milieuregels zijn overtreden, bijvoorbeeld als er asbest aanwezig was, kunnen er extra boetes of strafrechtelijke vervolging volgen. Milieudelicten worden serieus genomen en kunnen leiden tot hoge sancties.
Verzekeringskwesties: Als je schade veroorzaakt aan omliggende eigendommen of als er bijvoorbeeld brand uitbreekt tijdens de sloop, en je hebt geen vergunning, kan de verzekering besluiten om de schade niet te dekken.