Regel nu je electricien
Tussenmuur verwijderen
Een tussenmuur verwijderen kan een goede stap zijn als je van twee ruimtes een groot ruimtelijk geheel wilt maken. Een tussenmuur gaat vaak om een niet-dragende muur. Deze wand zorgt, net als een draagmuur, voor een opsplitsing van de ruimte waardoor er twee kamers ontstaan. Maar (niet-dragende) tussenwanden zijn dunner dan draagmuren en maken daarom niet direct deel uit van de draagconstructie van het huis. Een niet-dragende muur is vaak gemaakt van gipsblokken, cellenbetonblokken of gipsplaten, en is niet dikker dan 8 centimeter. Om die reden zijn ze makkelijker neer te halen dan een draagmuur.
Dit betekent echter niet dat je het gemakkelijk zelf kunt doen. Ook voor een tussenmuur verwijderen kun je vaak het beste een ervaren sloopbedrijf inschakelen. Offra helpt je graag de juiste partij voor dit project te regelen. We werken samen met erkende sloopbedrijven die dit sloopproject op korte termijn van je kunnen overnemen en de muur op een veilige wijze kunnen neerhalen.
Ontdek op deze pagina meer over het verwijderen van tussenmuren, wat je moet weten voordat je deze klus uitbesteedt, de gemiddelde kosten, voordelen en hoe wij je kunnen helpen te besparen op dit project.
Waarom een tussenmuur verwijderen?
Vaak willen huiseigenaren van twee kamers één ruimte maken als ze een tussenmuur willen verwijderen. Bijvoorbeeld om van twee kleine kamers op de bovenverdieping een grote ruimte te maken. Of ze willen een oude badkamer die overbodig is geworden laten slopen en van deze ruimte bijvoorbeeld weer een grote open ruimte maken. Ook is een tussenmuur verwijderen vaak een eerste stap om een open keuken te creëren. Zo’n open keuken zorgt voor een open en ruimtelijk gevoel, en staat in directe verbinding met de woonkamer. Een tussenmuur verwijderen is ideaal als je groter wilt wonen zonder te hoeven verhuizen naar een nieuw huis. Bovendien maak je als je tussenmuren weghaalt, je huis aantrekkelijker voor een eventuele verkoop. Vaak trekt zo’n ruim open geheel kopers aan. Dit komt omdat de ruimte groter oogt en meer lichtinval krijgt, waardoor het huis voor geïnteresseerde kopers aantrekkelijker wordt.
Een andere reden om een niet-dragende tussenmuur te verwijderen is als je wilt aanbouwen. Vaak wordt in dit geval de achtergevel weggehaald (gevel doorbreken) zodat de woonkamer wordt uitgebreid. Als de lengte van de aanbouw aan de achterkant niet groter is dan 4 meter, is vaak vergunningsvrij bouwen mogelijk.
Voordelen van het verwijderen van een tussenmuur
- Ruimtelijke verbetering: Maak van twee kamers één grote, open ruimte.
- Verhoogde woningwaarde: Een open indeling maakt je huis aantrekkelijker voor verkoop én de woningwaarde stijgt hierdoor.
- Flexibiliteit: Verander de indeling zonder te verhuizen, bijvoorbeeld door een oude badkamer te slopen waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan.
- Uitbreiding: Gebruik het verwijderen van een tussenmuur als onderdeel van een aanbouw laten plaatsen, dit kan vaak vergunningsvrij tot 4 meter.
Heeft een tussenmuur verwijderen ook nadelen?
Hoewel het verwijderen van een tussenmuur minder ingrijpend is dan het verwijderen van draagmuren, zijn er enkele mogelijke nadelen. Er is, als je de sloop niet vakkundig aanpakt, een risico op schade aan omliggende muren of plafonds. Bovendien komt er veel stof en sloopafval vrij dat afgevoerd moet worden. Door de sloop uit te besteden aan een professioneel sloopbedrijf uit ons netwerk, is dit echter geen risico. Je bent dan zeker van een professionele uitvoering en verantwoorde afvalverwerking.
Aandachtspunten als je een tussenmuur wilt verwijderen
Wat moet je weten als je een tussenwand wilt weghalen? Net als bij het verwijderen van een draagmuur is het belangrijk om ook voor tussenwanden (dit zijn vaak niet-dragende muren) deze klus goed voorbereid aan te pakken. Je moet in elk geval ook al is het een niet-dragende muur, toch een constructieberekening laten maken. In sommige gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig als je een muur verwijdert, maar in principe geldt dit alleen voor draagmuren.
Check of je tussenmuur dragend of niet-dragend is
Weet je niet zeker of jouw tussenmuur dragend of niet dragend is, dan kun je dit zelf nagaan door te letten op de eigenschappen van de muur. Rusten er balken op de muur, loopt de muur door naar boven en langs de trap, en klinkt de muur massief in plaats van hol als je erop tikt? Dan is het waarschijnlijk een draagmuur. Zeker als de muur dikker is dan 10 centimeter. Is de wand dunner en klinkt het hol als je er tegenaan klopt, dan is het vermoedelijk een niet-dragende tussenmuur. Moet je ook vloertegels verwijderen of vloerbedekking verwijderen? Dan is het waarschijnlijk geen draagmuur. Ook door naar de originele bouwtekening van je huis te kijken kun je dit nagaan.
Laat je muur altijd ook controleren door een bouwkundig ingenieur of door het sloopbedrijf of het om een dragende muur gaat of niet. Als je de tussenmuur zonder dit te checken laatslopen en het blijkt wel een draagmuur te zijn, dan kan dit gevaarlijke gevolgen hebben. Er moeten namelijk bij draagmuren altijd strikte voorzorgsmaatregelen worden genomen: de constructie moet bij het verwijderen van een draagmuur tijdelijk worden opgevangen. Dit wordt gedaan met behulp van stalen balken en stempels. Gebeurt dit niet, dan is er risico op verzakking of zelfs instorting.
Wanneer heb je vergunning nodig?
Of je een vergunning nodig hebt voor het verwijderen van je tussenmuur hangt vooral af van de hoeveelheid sloopafval die vrijkomt en of het weghalen van de muur de hele constructie aantast. Bij het verwijderen van een tussenmuur is er als de muur niet-dragend is geen sprake van een constructieve verandering. Daarom is vaak ook geen vergunning nodig en blijft het bouwafval beperkt.
Als er asbest in de muur aanwezig is, is er altijd een vergunning nodig en moet je dit uitbesteden aan een erkend asbestverwijderingsbedrijf.
Wat is er nog meer in de tussenmuur aanwezig?
Verder is het belangrijk om voordat de sloop alvast controleert hoe het zit met elektriciteitsdraden, kabels en leidingen die waarschijnlijk in de tussenmuur aanwezig zijn. Zijn deze aanwezig, dan moeten ze eerst worden verwijderd voordat je de muur laat weghalen.
Zelf tussenmuur verwijderen of uitbesteden?
Het slopen van een tussenmuur is een project dat het beste kan worden uitgevoerd door een erkend sloopbedrijf. Deze professionals kunnen de klus niet alleen veilig uitvoeren, maar weten ook hoe ze de werkzaamheden goed moeten voorbereiden. Hoewel tussen muren meestal geen dragende functie hebben, spelen ze toch een belangrijke rol in de structuur van je woning. Het is daarom essentieel dat het verwijderen van de muur geen risico oplevert voor verzakking of andere schade. Ondanks het feit dat het verwijderen van tussenmuren meestal geen ondersteunen de structuur vereist, is het toch verstandig om in elk geval een deskundige vakman te raadplegen voordat je begint. Als je ervoor kiest de klus zelf uit te voeren, moet je vooraf een specialist inschakelen om eventuele leidingen te verplaatsen.
Waarop letten als je wel zelf je tussenmuur gaat verwijderen?
In principe is het verwijderen van een tussenmuur beter haalbaar voor ervaren doe-het-zelvers dan het verwijderen van een dragende muur. Voor de ervaren doe-het-zelver kan het slopen van tussenmuren dus een optie zijn. Dit kun je doen met behulp van een vuist- of sloophamer, waarbij je de muur laag voor laag afbreekt. Het is belangrijk om van boven naar beneden te werken en niet zomaar in het midden te beginnen met slopen.
Zorg er daarnaast voor dat je beschermende kleding draagt, zoals oorbeschermers, een veiligheidshelm, een veiligheidsbril, en beschermende handschoenen en schoenen. Grote stukken muur kunnen loskomen, en er komt vaak veel stof vrij.
Om de verspreiding van stof te beperken, kun je een natte doek ophangen in de deuropening die stof vermindert. Dit scheelt na afloop weer schoonmaken!
Tip: Gebruik een boor in plaats van een hamer. Wie zelf een tussenmuur gaat verwijderen kan in plaats van een sloophamer ook een boor met een afbreekbeitel gebruiken om de muur in stukken te breken. Vaak werkt dit een stuk efficiënter en veroorzaakt het ook minder stof.
Besteed je deze klus toch liever uit aan een ervaren sloopbedrijf? Offra kan je helpen bij het vinden van de juiste partij voor het verwijderen van een tussenmuur. Zodat je er zeker van bent dat de klus veilig en vakkundig wordt uitgevoerd.
Tips voor een tussenmuur verwijderen
Hieronder hebben we nog een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje gezet voor als je van plan bent zelf een tussenmuur te verwijderen.
- Gebruik een stud finder
Een stud finder (apparaat dat leidingen in de muur zoekt) kan goed helpen bij het lokaliseren van verborgen balken of leidingen in de muur voordat je begint met slopen. Dit voorkomt schade aan en maakt de klus veiliger. - Controleer op asbest
In oudere woningen kan er asbest in sommige bouwmaterialen zitten. Voordat je een muur verwijdert is het dus noodzakelijk de muur te laten testen op asbest. Dit is belangrijk om gezondheidsrisico’s te vermijden. De asbestcontrole kan worden
gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. - Maak vooraf foto’s
Maak foto’s van de muur en de ruimte voordat je begint met slopen. Dit kan helpen bij het plannen van de afwerking en kan ook nuttig zijn voor eventuele verzekeringsclaims of garantiekwesties. - Overweeg een stortkoker te gebruiken voor het sloopafval
Het kan handig zijn om een stortkoker te gebruiken als je een bovenwoning hebt. Dit is een lange flexibele slang die het afval direct naar een container of afvalbak leidt. Dit scheelt een hoop opruimtijd. - Verplaats vooraf alvast de verlichting
Overweeg om de bestaande verlichting te herpositioneren voordat je de muur verwijdert. Het kan eenvoudiger zijn om kabels en lampen te verplaatsen tijdens de sloop dan nadat de muur al verwijderd is. - Hergebruik de materialen van je oude muur (indien mogelijk)
Overweeg om materialen van je oude muur zoals gipsplaten, bakstenen of hout opnieuw te gebruiken in andere projecten. Dit kan kosten besparen en is milieuvriendelijk.
Kosten tussenmuren verwijderen in 2024
Doorgaans kan een niet-dragende tussenmuur gewoon met een sloophamer of boor worden verwijderd, zonder veel voorbereiding. Dit maakt ook dat de kosten voor het laten verwijderen van een tussenmuur een heel stuk lager liggen en dat de klus minder tijd kost. Er is simpelweg minder voorbereiding en minder werk nodig.
Het kost gemiddeld tussen de €300 en €1.000 om een niet-dragende muur te verwijderen.
Dit is hoe het werkt
Veelgestelde vragen
Kan een tussenmuur ook niet-dragend zijn?
Hoewel tussenmuren meestal niet-dragend zijn, kunnen ze in sommige gevallen toch eendragende functie hebben. Meestal zijn het de buitenmuren die de constructie dragen, dus een draagmuur zijn. Maarals een tussenmuur dikker is dan normaal (meer dan 10 cm) of als er balken op rusten, is dekans groot dat je muur wél dragend is. Het is noodzakelijk om een bouwkundig ingenieur teraadplegen om te controleren of de muur daadwerkelijk niet-dragend is. Voordat je me desloopwerkzaamheden begint.
Kan ik een deel van een tussenmuur verwijderen voor een doorgang?
Ja, je kunt een deel van een tussenmuur verwijderen om een doorgang te creëren. Zorg ervoor dat je de structurele impact en eventuele leidingen in de muur laat controleren door een ervaren professional.
Zijn jullie sloopbedrijven overal in Nederland actief?
Ja, via Offra kun je in heel Nederland een sloopbedrijf vinden voor het verwijderen van een tussenmuur. Offra werkt samen met erkende sloopbedrijven die door het hele land werkzaam zijn. Doordat we je matchen op postcode kun je altijd een professional vinden die je bij je project kan helpen, ongeacht je locatie. Bijkomend voordeel is dat de vakman uit jouw buurtsnel beschikbaar is en geen of weinig voorrijkosten hoeft te rekenen.
Wat gebeurt er met het sloopafval?
Voor het afvoeren van puin kun je ervoor kiezen om het zelf met een aanhangwagen af te voeren naar de vuilstort, dit scheelt je afvoerkosten. Ook kun je een container huren of een puinzak bestellen en deze laten ophalen via het nummer dat erop staat. Geen zin in te veel gedoe? Dan kun je het sloopafval ook door het sloopbedrijf laten afvoeren voor een meerprijs.