Regel nu de verwijdering van je vloerbedekking

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 40% goedkopers
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Vloerbedekking verwijderen

Wil je je vloerbedekking verwijderen omdat je het tapijt liever wilt vervangen door bijvoorbeeld een houten vloer of parket? Dan is het verstandig om deze taak over te laten aan een ervaren sloopbedrijf. Zeker als de vloer verlijmd is, is dit erg zwaar en arbeidsintensief. De vloer zit dan vast met hardnekkige lijm, en er blijven vaak lijmresten achter die je niet zomaar weg krijgt.

Bij Offra werken we samen met betrouwbare sloopbedrijven die je kunnen helpen bij deze opdracht. Geef je wensen en het vloeroppervlak alvast door bij je aanvraag. Wij regelen dan meerdere offertes van erkende sloopbedrijven in jouw regio.

Ontdek op deze pagina alles wat je moet weten rondom het verwijderen van je oude vloerbedekking.

vloerbedekking verwijderen

Waarom je vloerbedekking verwijderen?

De redenen waarom huiseigenaren vaak hun vloerbedekking willen verwijderen, zijn divers. Soms is de oude vloerbedekking gewoon niet meer mooi, vanwege vlekken of slijtage. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een huis hebt gekocht waar nog tapijt in ligt van de vorige bewoners. In dit geval wil je het oude tapijt dat er ligt misschien vervangen door een ander soort vloer.

Vaak vindt men een oude vloerbedekking ouderwets of lastig schoon te houden. Ook als de vloerbedekking los begint te zitten kun je deze soms beter weghalen. Zeker op de trap is dit natuurlijk niet wenselijk vanwege valgevaar. Soms laten huiseigenaren tapijt verwijderen omdat ze vloerverwarming willen installeren, en het materiaal van het tapijt hier niet goed mee samengaat.

Tot slot komt het vaak voor dat men de vloerbedekking laat verwijderen als hun (huur)woning volledig kaal moet worden opgeleverd. Dit is dan een noodzakelijke stap voordat je kunt verhuizen.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Hoe worden de kosten bepaald voor het verwijderen van je vloerbedekking?

De kosten voor het verwijderen van vloerbedekking worden bepaald door de volgende factoren:

  • Hoe groot is de vloer per m²?
    Je ziet hieronder in de prijstabel dat de kosten per m² lager uitpakken naarmate het vloeroppervlak groter is. Dit komt omdat een grote vloer in één keer voor onze slopers makkelijker is dan een kleiner stukje, en dus sneller kan.
  • Gaat het om het verwijderen van vloerbedekking van je trap of bijvoorbeeld een woonkamervloer?
    Het verwijderen van tapijt van een trap is vaak duurder vergeleken met de kosten voor het verwijderen van een tapijt van een woonkamervloer. Dit werk is arbeidsintensiever en kost dus simpelweg meer tijd.
  • Is de vloer verlijmd? (moeten de lijmresten ook worden verwijderd?)
    Als de vloer met lijm is bevestigd, dan blijven er vaak lijmresten achter.
    Een verlijmde vloer verwijderen kost meer tijd. Dit vertaalt zich in hogere kosten.
tapijt verwijderen

Gemiddelde kosten vloerbedekking verwijderen per m2 in 2024

Hieronder hebben we de kosten per vierkante meter voor verschillende taken rondom het verwijderen van vloerbedekking op een rij gezet.

Soort werkzaamheden Gemiddelde prijs
Vloerbedekking verwijderen van de trap exclusief lijmresten € 300 per trap (13 treden)
Vloerbedekking van de trap verwijderen inclusief lijmresten € 700 per trap (13 treden)
Vloerbedekking verwijderen vloeroppervlak van 0-15 m² € 300
Vloerbedekking verwijderen vloeroppervlak van 15-40 m² € 15 per m²
Vloerbedekking verwijderen vloeroppervlak van 40-80 m² € 10 per m²
Vloerbedekking verwijderen vloeroppervlak van 80-120 m² € 7 per m²

*Deze kosten zijn inclusief het afvoeren van de oude vloerbedekking.

Zelf je vloerbedekking verwijderen of uitbesteden

Zelf een vloerbedekking verwijderen is goed haalbaar als het tapijt losligt en dus niet hardnekkig is vastgelijmd. Is dit wel het geval, dan kost het veel mankracht en kan het nodig zijn om speciale apparatuur te gebruiken. Een sloopbedrijf beschikt over de nodige professionele gereedschappen.

Ga je zelf je oude tapijt verwijderen, dan kun je het beste goed voorbereid beginnen en een vaste werkwijze aanhouden. Bij vloerbedekking verwijderen snijdt je het tapijt in smalle repen met een stanleymes. Rol het tapijt daarna op en trek het los (mits je de vloerbedekking natuurlijk niet meer opnieuw wilt gebruiken).

Lijm van vloerbedekking verwijderen

Is het tapijt losgekomen, dan wil je natuurlijk ook de lijm van de vloerbedekking verwijderen als de vloer hiermee is bevestigd. De grootste lijmresten kun je met een verfkrabber of plamuurmes zo veel mogelijk losmaken. Als de vloerbedekking is verlijmd met witte lijm, kun je deze losboenen met kokend water en zeep.

Blijven de lijmresten hardnekkig achter op de vloer, en is de oude lijm bruin of heeft het een andere kleur dan wit? Dan is het waarschijnlijk verlijmd met een sterkere lijmsoort op basis van wasbenzine of olie. Voor zulke agressieve lijmsoorten kun je een speciale vloerlijmverwijderaar gebruiken. Dit middel is echter chemisch en agressief, dus zorg ervoor dat je de ruimte goed ventileert, een mondkapje draagt, en handschoenen gebruikt. Laat het middel eerst een uur intrekken, waarna je de lijm met een scherp plamuurmes strook voor strook kunt losmaken.

Tip:  Kan ik de oude vloerlijm verwijderen met cola? Hoewel je dit vaak leest op internet, is het geen goed idee. Het laat een kleverige residu achter en cola is vaak niet sterk genoeg om de lijm helemaal mee weg te krijgen. Beter kun je een professioneel sloopbedrijf inschakelen of vloerlijmverwijderaar gebruiken.

Tips met het vinden van de beste electricien

  • ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
  • Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
  • Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
  • Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
    Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Lijm verwijderen door een sloopbedrijf

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je deze taak ook uitbesteden aan een professioneel sloopbedrijf. Vooral vloeren die zijn vastgezet met niet-wateroplosbare lijmsoorten zijn voor de doe-het-zelver vaak lastig los te krijgen. Bovendien kost deze taak tijd en vergt het veel fysieke inspanning.

Bij Offra kunnen we je in contact brengen met een erkend sloopbedrijf in je eigen regio dat deze opdracht vakkundig voor je oppakt. Zowel het verwijderen van de vloer zelf, als de lijmresten verwijderen. Het voordeel hiervan is dat zij beschikken over de juiste gereedschappen en de vloer vaak sneller loskrijgen. In de praktijk blijkt dit vaak goedkoper te zijn dan wanneer je zelf vloerverwijderaar koopt om de lijm van een hele vloer te verwijderen, vanwege de hoge materiaalkosten.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Nabehandelen van je vloer

Heb je de vloerbedekking inclusief de eventuele lijmresten verwijderd? Om de vloer volledig klaar te maken voor de nieuwe vloer is het verstandig de vloer goed op te schuren. Zo ontstaat er een vlak en egaal oppervlak. Stofzuig daarna grondig. Voordat je de nieuwe vloer laat leggen moet er geen stof en vuil achterblijven. De ondergrond kun je daarna het beste opschuren. Dit is vooral belangrijk als je de vloer of trap daarna wilt schilderen. Dan moet de ondergrond voordat je begint eerst helemaal vlak zijn.

Vloerbedekking verwijderen van de trap

Een vloerbedekking verwijderen van de trap kan een grotere uitdaging zijn vergeleken met een woonkamervloerbedekking verwijderen. De bekleding kan met spijkers zijn vastgemaakt. Maar meestal zit de vloerbedekking stevig met een kit verlijmd aan de trap. Het is natuurlijk goed dat de vloerbedekking stevig vastzit, want een loszittend tapijt kan gevaarlijk zijn en ongelukken veroorzaken. Maar als je eenmaal hebt besloten dat het tapijt van je trap af moet, is dit juist een nadeel. Door de sterke lijm krijg je het tapijt van de trap meestal bijna niet los.

Daarom is het meestal gemakkelijker om dit uit te besteden aan een sloopbedrijf. Dit is hun dagelijks werk, en zij hebben meerdere methodes en gereedschappen om dit vakkundig te doen, afhankelijk van hoe het tapijt is bevestigd. Meestal is tapijtlijm gebruikt, die lastig los te maken is. Het oude traptapijt wordt per trede verwijderd.

Controleer eerst zelf of je het tapijt op je trap makkelijk los kunt maken. Misschien kun je het eenvoudig verwijderen, waardoor je geen sloopbedrijf hoeft in te schakelen en op kosten bespaart. In dat geval wil je misschien alleen de oude vloerbedekking die je niet los krijgt in je andere ruimtes door een ervaren sloopbedrijf laten verwijderen.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Gelijmde vloerbedekking verwijderen van een betonvloer

Bij een betonvloer is de vloerbedekking vaak vastgelijmd met een lijm op waterbasis. Wij lossen de lijm dan op met heet water of, bij hardnekkige lijm, met een chemisch middel. Dit kan ook toegepast worden op een houten vloer.

Asbest in vloerbedekking verwijderen

Vooral in oude huizen kan er nog weleens asbest aanwezig zijn in de vloerbedekking zelf. Of in de lijm waarmee het tapijt is vastgezet. Asbest werd vroeger veel gebruikt vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Inmiddels is het bekend dat het inademen van asbestvezels schadelijk is voor de luchtwegen.

Vermoed je dat er asbest in je vloerbedekking aanwezig kan zijn? Dan raden we aan eerst een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Dit moet je laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Wordt er asbest in je oude vloerbedekking aangetroffen, dan moet de verwijdering ervan worden overgelaten aan een gespecialiseerd asbestsaneringsbedrijf.

Het is wettelijk verplicht om asbestverwijdering door een erkend en gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. Dit proces moet ook zorgvuldig worden gedocumenteerd. Probeer nooit zelf asbesthoudende materialen te verwijderen uit je vloer. Omdat dit de schadelijke vezels kan vrijmaken en een gevaar kan vormen voor jou en anderen in de omgeving.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Veelgestelde vragen

Kan ik de oude vloerbedekking niet gewoon laten liggen?

 Vaak is het beter om de oude vloerbedekking te verwijderen voordat je een nieuwe vloer legt. Anders moeten bijvoorbeeld ook de plinten worden verplaatst. Bovendien kan het verhoogde vloeroppervlak ervoor zorgen dat de deuren niet goed sluiten. Dit komt immers door de extra centimeters vloer die er dan ontstaan.
In sommige gevallen, zoals bij zeer dunne vloerbedekking, kun je wél overwegen om de nieuwe vloer direct over de oude vloerbedekking te leggen. Dit kan echter alleen als het oude tapijt dun en strak en in goede conditie is. Én als de nieuwe vloer hier geschikt voor is. Overleg dit altijd eerst met een vloerspecialist.

Waar moet ik beginnen als ik zelf mijn oude tapijt los wil krijgen?

Als je zelf je vloerbedekking wilt verwijderen, begin dan bij een naad of in een hoek van de kamer. Kun je nergens zo’n naad vinden, gebruik dan een scherp mes om een snede in het tapijt te maken. Begin in een hoek voor beter grip. Trek voorzichtig aan de vloerbedekking om deze los te maken. Als het tapijt gemakkelijk loskomt, kun je het met je handen verder trekken.

Wat te doen met mijn oude vloerbedekking?

Oude vloerbedekking die niet beschadigd of versleten is, kan vaak hergebruikt worden. Of naar een kringloopwinkel worden gebracht om een tweede leven te krijgen. In dat geval is het beter om de vloerbedekking in zo groot mogelijke stukken te verwijderen, in plaats van in kleine repen. Als de vloerbedekking niet meer geschikt is voor hergebruik, breng hem dan naar de milieustraat. Het tapijt kan dan verantwoord worden verwerkt bij de afvalverwerking.

Inhoudsopgave
Ontvang de beste offerte in 5 minuten
Ontvang de beste offerte in 5 minuten