Regel nu je aanbouw

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 28% goedkoper
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Creëer meer ruimte in huis met een aanbouw 

Wilt u ruimer wonen zonder te verhuizen? Met een aanbouw verrijkt u uw huidige woning met extra leefruimte en meer licht. Denk aan een lichte serre grenzend aan uw woonkamer, waar u kunt genieten van uw ochtendkoffie. Of een veranda waar u zelfs bij regenachtig weer van uw tuin kunt genieten. Of een aanbouw die u inricht als werkruimte waar u een afgesloten thuiswerkkantoor kunt inrichten.

Wellicht staat een aanbouw al lange tijd op uw wensenlijstje, maar weet u niet waar te beginnen. Offra staat klaar om u te koppelen aan een betrouwbare aannemer die uw visie werkelijkheid kan maken. Onze ervaren aannemers helpen u graag bij het realiseren van een prachtige uitbreiding van uw woning.

Op deze uitgebreide informatiepagina vindt u alles wat u moet weten over een aanbouw, de opties en materialen, gemiddelde investeringskosten, en de belangrijkste aandachtspunten.

Wat is een aanbouw precies?

Met een aanbouw breidt u uw woning uit. Aanbouwen worden direct aan de bestaande woning bevestigd en maken daarom deel uit van uw huidige woning.

Er wordt hierdoor extra leefruimte gecreëerd. Deze extra leefruimte biedt interessante mogelijkheden om in te richten voor een specifiek doel. Denk aan een studeer- of werkplek, of een sfeervolle extra zithoek.  Met een aanbouw bedoelen we bijvoorbeeld een serre of veranda.

aanbouw naast huis

Wat is het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw?

Een aanbouw en een uitbouw worden nog weleens door elkaar gehaald. Ze zorgen beide voor meer ruimte in huis. Het belangrijkste verschil tussen een aanbouw en een uitbouw zit hem in de manier waarop ze aan het huis zijn gekoppeld:

  • Aanbouw
    Een aanbouw is een extra ruimte die we aan de zijkant, voorkant of achterkant van de bestaande woning bevestigen. Het is een aparte extra constructie die weliswaar aan de woning vastzit, maar meestal gaat het om een zelfstandige ruimte met tussendeur. Voorbeelden van aanbouwen zijn serres, bijkeukens en garage-uitbreidingen.
  • Uitbouw
    Een uitbouw is een verlengstuk van de bestaande ruimte. Dit kan door er een stuk aan vast te bouwen, zoals bijvoorbeeld bij een dakkapel of erker. Maar ook door een bestaande tussenmuur weg te halen en zo de ruimte te vergroten. Een uitbouw vergroot direct de leefruimte van een bestaande ruimte, door een stuk eraan vast te bouwen. Het vormt een uitbreiding zonder dat er een aparte gesloten ruimte ontstaat.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Wat zijn de voordelen van een aanbouw?

Met een aanbouw haalt u het maximale uit uw huidige woning. Uw woonoppervlak wordt niet alleen vergroot met een aantal vierkante meters. Uw woning stijgt door deze uitbreiding ook direct in verkoopwaarde. Huizen met een aanbouw zijn aantrekkelijk voor kopers en worden over het algemeen sneller en voor een betere prijs verkocht. Bovendien heeft u geen last meer van ruimtegebrek. De aanbouw maakt het mogelijk om ruimer te gaan wonen zonder dat u daarvoor hoeft te verhuizen!

Opties voor aanbouwen

Een aanbouw is eigenlijk een erg ruim begrip. Er zijn namelijk vele mogelijkheden om uw woning te verrijken met een aanbouw. Hieronder vindt u een aantal populaire opties:

  • Veranda
    Een veranda is een overdekte extra ruimte aan de voor- of achterkant van een huis. Meestal met een open schuifpui aan een of twee kanten. U blijft vanwege de overkapping droog, terwijl u wel het buitengevoel ervaart. Veranda’s zijn ideaal om in ieder seizoen van uw tuin te kunnen genieten. Ook als het buiten frisser wordt.
  • Serre
    Een serre is een glazen aanbouw. Het dient vaak als een uitbreiding van de woonruimte en biedt vele mogelijkheden. Vanwege de glazen wanden laat een serre veel natuurlijk licht binnen. Daarom is het een ideale ruimte om bijvoorbeeld in te richten als zonovergoten zithoek, als schilderatelier of als eetruimte.
  • Garage of overkapping
    Naast serres of veranda’s kunt u ook overwegen om een overkapping of garage aan te bouwen die u gebruikt als extra opslagruimte. De aanbouw dient dan als plek waar u uw auto of fietsen kunt opslaan, maar die ook ideaal is om gereedschap en tuinmeubelen te stallen. En andere spullen die u liever uit het zicht heeft.
aanbouw
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Een keuze maken tussen aanbouw op maat of prefab

Bij het plannen van een aanbouw heeft u de keuze tussen een op maat gemaakte aanbouw en een prefab oplossing.

Aanbouw op maat

Een op maat gemaakte aanbouw wordt ter plekke op locatie gebouwd. Het voordeel van maatwerk is natuurlijk dat u zelf keuzes kunt maken. Voor het ontwerp van uw aanbouw, de afmetingen en de materialen. Hierdoor wordt het mogelijk is om een uitbreiding te creëren die precies die helemaal past bij wat u zelf mooi vindt. En bij de stijl van uw huis. Een mogelijke keerzijde is dat u voor een op maat gemaakte aanbouw over voldoende budget moet beschikken. Maatwerk kost namelijk altijd meer tijd en expertise, wat zich vertaalt in hogere investeringskosten.

Prefab aanbouw

Wilt u kosten besparen en toch uw huis graag uitbreiden? Dan kan de prefab oplossing een uitkomst zijn. Een prefab aanbouw, wil zeggen dat de aanbouw is voorgefabriceerd. Dit betekent dat de aanbouw al op de werkplaats in de fabriek wordt gemaakt. Hierdoor hoeft het alleen nog maar naar de locatie te worden gebracht en te worden gemonteerd. Een prefab aanbouw biedt voordelen zoals snellere installatie en lagere installatiekosten.

Omdat de aanbouw al vooraf in elkaar is gezet, duurt de bouw op locatie aanzienlijk korter. Dit betekent óók minder overlast, en zorgt ervoor dat u niet lang in de rommel zit tijdens de verbouwing. Een mogelijk nadeel kan zijn dat u bij een voorgefabriceerde aanbouw enigszins beperkt bent in uw opties qua ontwerp en uitvoering.

Materialen voor een aanbouw

Een aanbouw kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Hout, glas, kunststof of steen zijn bijvoorbeeld materialen die erg populair zijn. Hieronder leggen we kort de materiaalopties voor u uit.

  • Aanbouw glas
    Een glazen aanbouw, zoals een erker of veranda, is erg geliefd. Het biedt veel licht en ruimte en zorgt voor een prachtig open gevoel. Dit type aanbouw is ideaal als u een liefhebber bent van een ruimtelijke lichte sfeer. Ideaal als u ook binnenshuis wilt genieten van een prachtig uitzicht op uw tuin.
  • Aanbouw hout
    Hout heeft een warme natuurlijke uitstraling en is daarom ook voor aanbouwen erg geliefd. Het creëert een knusse uitnodigende sfeer in de nieuwe ruimte.
  • Stenen aanbouw
    Stenen worden veelvuldig gebruikt vanwege hun duurzaamheid en klassieke uitstraling. Ze bieden een sterke en betrouwbare basis voor uw aanbouw. Bovendien kunnen ze in diverse kleurtinten en patronen gemetseld worden.
  • Aanbouw staalframe
    Een aanbouw met een staalframe biedt strakke lijnen en een modern uiterlijk. Staalframe constructies zijn licht van gewicht, duurzaam en sterk. Een perfecte optie als u houdt van strak en minimalistisch.
  • Aanbouw kunststof
    Kunststof aanbouwen zijn een betaalbare optie. Kunststof is duurzaam en onderhoudsarm. Het is een praktische en kostenbesparende keuze.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Extra opties

Naast de basisconstructie van de aanbouw zijn er nog verschillende extra’s beschikbaar om de nieuwe ruimte luxe en modern in te richten.

Denk aan vloerverwarming in uw aanbouw, of isolatie om ook in deze ruimte geen last te hebben van tocht en warmteverlies.

Met ingebouwde (sfeer)verlichting en audiosystemen maakt u van uw aanbouw een moderne leefruimte waar het fijn vertoeven is, en waar alles aanwezig is wat u nodig heeft.

Tips voor de inrichting van uw aanbouw

  • Benut het licht
    Aanbouwen zoals serres en veranda’s laten veel natuurlijk licht door. Hierdoor kan het prettig zijn om lichte raambekleding te kiezen die privacy biedt maar ook voldoende daglicht binnenlaat.
  • Functionele indeling
    Bedenk goed hoe u de ruimte gaat gebruiken en indeelt. Met een goed doordachte indeling en genoeg opbergruimte kunt u ruimte besparen.
  • Sfeer en comfort
    Maak van uw aanbouw een gezellige plek door comfortabele meubels toe te voegen zoals een zachte bank of stoelen met kussens. Met kaarsen en warme sfeerverlichting creëert u een uitnodigende sfeer.

Hoe wordt een aanbouw gebouwd?

Een veelgebruikte methode die wij gebruiken voor het bouwen van een aanbouw is met behulp van een houtskelet. Bij een houtskelet aanbouw wordt eerst een frame van houten balken en stijlen op maat gemaakt. Dit frame wordt ter plaatse gemonteerd en vervolgens versterkt met isolatiemateriaal.
Daarna worden de wanden en het dak afgewerkt met bijvoorbeeld houten panelen of andere materialen naar keuze.
Ramen, deuren en extra voorzieningen zoals elektra kunnen ook worden meegenomen in het ontwerp, afhankelijk van uw wensen.

Voor een betonnen aanbouw begint de bouw met een solide fundering, gevolgd door muren van baksteen of betonblokken met isolatie.
Het dak wordt geplaatst en de buitenmuren krijgen als afwerking bijvoorbeeld stucwerk of gevelbekleding.

Een glazen aanbouw wordt gebouwd met een stevig frame van metaal, hout of een mix daarvan, waarin grote glazen panelen worden geplaatst. Soms worden hier nog openslaande deuren en ramen aan gezet. Het dak kan bijvoorbeeld van glas of polycarbonaat zijn.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Hoe zit het met vergunningen voor een aanbouw?

Bij het (ver)bouwen van een woning met een aanbouw huis is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Bij uitzonderingen kunt u ook zonder omgevingsvergunning bouwen. Bijvoorbeeld voor een dakkapel die u plaatst aan de achterzijde van uw huis.
Of u wel of geen vergunning nodig heeft voor uw aanbouw, en de regels die hiervoor gelden vindt u in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).

Let op: ook als u geen omgevingsvergunning nodig heeft, kan er een meldingsplicht gelden bij uw gemeente. Dit betekent dat u uw bouwplannen vooraf bij uw gemeente eerst moet melden. Daarnaast moet uw aanbouw voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Ook is het belangrijk dat het voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen.

Controleer deze zaken altijd vooraf bij uw gemeente. Zo voorkomt u problemen tijdens de bouw.

Vergunningsvrij aanbouwen

Voor vergunningsvrije aanbouwen geldt een maximumgrootte voor uw aanbouw. Deze is afhankelijk van het type woning dat u heeft en de locatie waar u woont.
In algemene zin mag u tot 4 meter uitbouwen. Mits 50% van uw tuin onbebouwd blijft en uw woning niet in een beschermd stadsgezicht ligt. Controleer ook deze regels voordat u met de bouw begint.

Kosten voor een aanbouw in 2024

De kosten aanbouw kunnen sterk uiteenlopen. De belangrijkste factoren die de prijs voor het laten bouwen van een aanbouw bepalen zijn:

  • Het type aanbouw
  • Kiest u voor maatwerk of prefab?
  • De grootte van de aanbouw
  • De keuze tussen een deur of schuifpui (of beide)
  • Het gekozen materiaal (hout, steen, of glas)

Hieronder ziet u een prijsindicatie voor een prefab aanbouw en een aanbouw op maat.

Kosten aanbouwGemiddelde prijs
(Prefab) aanbouw casco€ 16.000 – € 18.000
(Prefab) aanbouw basis afwerking€ 28.000 – € 38.000
Extra optiesGemiddelde meerprijs
Daklicht aanbouw (2 vakken)€ 1850
Schuifpui aanbouw€ 2150
Geveldoorbraak€ 3100
Vloerverwarming€ 2500
Spanplafond€ 750
2 heipalen€ 1400
Stucwerk€ 1600
Spotjes€ 500

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.

Veelgestelde vragen

Zeker! Bij Offra hebben we een uitgebreid netwerk van gecertificeerde aannemers met diverse expertises. Van dakkapellen tot erkers en veranda’s. Dus voor welk type aanbouw of uitbouw u ook kiest, wij kunnen u op vakkundige wijze verder helpen.

De bouwtijd hangt af van de grootte van de aanbouw, en de keuze tussen prefab of maatwerk. We zorgen altijd voor een realistische planning en heldere communicatie, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

U kunt op verschillende manieren op de investeringskosten voor een aanbouw besparen: kies bijvoorbeeld voor een prefab aanbouw om bouwtijd en kosten te verminderen. 

Zorg ervoor dat u van tevoren duidelijk weet wat uw wensen zijn om extra kosten voor aanpassingen te voorkomen. Vergelijk ook altijd meerdere aannemers via Offra om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. En niet te vergeten, communiceer uw budget duidelijk met de aannemer. Zo voorkomt u een prijs die hoger uitpakt dan verwacht. 

   

De waardestijging die een aanbouw u oplevert is aanzienlijk. Omdat u met een aanbouw uw woonoppervlak vergoot, wordt uw huis ook direct meer geld waard. De grootte van uw aanbouw bepaalt ook hoeveel uw woningwaarde zal stijgen.

Een grotere aanbouw betekent doorgaans een grotere investering, maar zorgt ook voor een hogere woningwaarde. Goede isolatie in de aanbouw draagt bij aan deze waardestijging. Een glazen aanbouw kan de waarde van uw huis meer verhogen dan een kunststof of houten aanbouw.

Ontvang de beste offerte in 5 minuten